O singură medie şi cel puţin două note pentru întreagul an şcolar. Aceasta este decizia pe care a luat-o Sorin Cîmpeanu pentru toţi elevii din România, începând cu anul şcolar 2022-2023.

„Va fi o medie la finalul fiecărui an şcolar. Evaluările se fac la început şi final de an şcolar. Fiecare profesor adaptează evaluarea din fiecare an şcolar. Profesorul este liber să gândească în funcţie de interesul elevului şi disciplină, nu dau eu lecţii profesorilor cum să facă evaluarea”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru Observator.

Până la finalul acestei luni trebuie ca elevii, părinţii, împreună cu inspectoratele şcolare din toată ţara să decidă şi când vor să aibă vacanţa din luna februarie. Vorbim despre o perioadă flexibilă în acea lună de anul viitor, aşadar trebuie să aleagă elevii şi părinţii dacă vor vacanţă în a doua, a treia sau a patra săptămână a lunii februarie.

Doar 5 module alternate cu 5 vacanţe rămân în picioare şi începutul anului şcolar mai devreme, în data de 5 septembrie. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, declarat în luna aprilie că structura noului an şcolar 2022-2023, cu cinci perioade de învăţare şi cinci perioade de vacanţă, se practică deja în 24 de state europene şi a menţionat că modificarea adusă în România respectă principiile pedagogiei moderne.

Tot pentru anul viitor se lucrează şi la noul curiculuum şi noua programă. Până la finalul acestei luni vor veni şi veştile oficiale.

Noua structură a anului şcolar 2022-2023 a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, elevii vor avea module de învățare de 6-7-8 săptămâni, alternate cu vacanțe scurte, potrivit declarațiilor de presă susținute la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat o nouă structură a anului școlar 2022-2023. Semestrele vor fi înlocuite cu cinci module de învăţare, iar tezele cu două evaluări naţionale la începutul şi finalul anului şcolar.

Primul modul din septembrie-octombrie se va încheia cu o vacanţă de toamnă. Al doilea se va derula până la vacanţa de Crăciun, care va avea trei săptămâni. O vacanţă în plus apare şi în luna feburarie. Modulele trei şi patru se vor desfăşura până în aprilie, şi ultima secţiune de cursuri, după sărbătorile pascale, va dura până la vacanţa de vară.

Structura Anului Şcolar 2022 – 2023

  • 5 septembrie – 21 octombrie – MODULUL 1
  • 22 octombrie – 30 octombrie – vacanţă de toamnă
  • 31 octombrie – 22 decembrie – MODULUL 2
  • 23 decembrie – 8 ianuarie – vacanţă de Crăciun
  • 9 ianuarie – 7 aprilie – MODULELE 3 şi 4 (cu o săptămână de vacanţă între 6 şi 24 februarie, la alegerea fiecărui inspectorat)
  • 8 aprilie – 23 aprilie – vacanţa de Paşte
  • 24 aprilie – 16 iunie – MODULUL 5

În ziua de 5 octombrie – Ziua internaţională a educaţiei şi în zilele nelucrătoare/ de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri, se arată în ordin.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri (modul de învăţare).