Guvernul vrea să umple golurile din buget cu noi taxe. Taxe mai mari pentru locuințe, TVA mai mare la suc și accize mai mari la țigări. Coaliția de guvernământ intenționează să strângă mai mulți bani. Și acestea nu sunt singurele măsuri fiscale luate în considerare în prezent.

Coaliția de guvernare discută despre creșterea taxelor pe clădiri, adică pe apartamente și case. În prezent, impozitul minim se calculează în funcție de suprafața și materialele utilizate și variază de la 0,08% la 0,1%. De exemplu, pentru un apartament cu trei camere in Bucuresti cu o valoare fiscala de 150 mii. lei, impozitul anual este de 0,1%, adică 150 lei. Noua impozitare ar ține cont de rețeaua notarială. În acest caz, majorarea ar fi de câteva zeci de lei.

Ar urma să plătim cu 10 la sută mai mult şi pentru băuturile carbogazoase cu un conţinut ridicat de zahăr. TVA-ul ar creşte de la 9% la 19%. E o discuţie mai veche, dar care nu s-a concretizat până acum.Şi creşterea accizei pe tutun e luată în calcul. Pachetul de ţigări ar putea costa cu 60 de bani bani mult, cel mai probabil chiar din iulie, întrucât calendarul actual de creștere a accizei a expirat şi e nevoie de unul nou.

În analiză există și o așa-zisă taxă de solidaritate. Companiile mari ar trebui să plătească, pe lângă impozitul pe profit, 1% din impozitul pe cifra de afaceri. Ținta ar fi 330 de companii cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro. Majoritatea banilor ar veni de la giganți precum OMV Petrom, Dacia, Lidl, Kaufland, Ford și Rompetrol. Majoritatea acestor modificări vor trebui adoptate până la sfârșitul acestei luni pentru a fi implementate din 2023.