Economisiți energie electrică pentru facturi mai mici! Auzim din ce în ce mai des acest apel de la autorități. Doar că în facturile de anul acesta nu se va face niciun efort pentru a menține consumul sub control.Explicația este că facturile din 2022 se bazează pe consumul mediu de anul trecut. Dacă în 2021 atingem pragul de 300 kWh stabilit de guvern, vom primi facturi de compensare dacă nu plătim tot consumul la prețul contractului, care este de două-trei ori mai mare.

De la 1 septembrie, noua limită de consum pentru limitare. a fost redusă la 255 kWh pe lună. Dar consumul redus la acest nivel nu garantează facturi mai mici. Referința este consumul de anul trecut, dacă am atins pragul de 300 kWh stabilit de guvern în 2021. Sunt două situații pe care trebuie să le luăm în considerare. Dacă nu am folosit mai mult de 300 kWh în 2021, vom primi facturi limitate anul acesta. Primii 255 kWh sunt facturați la 0,80 lei/kWh, iar diferența – la prețul contractului.

Totuși, dacă anul trecut am avut un consum peste 300 kWh, anul acesta încercăm în zadar să coborâm de la pragul de 255 kWh,vom plăti întregul consum la prețul contractual. O regulă care a fost criticată de experți pentru că nu ține cont de faptul că începutul anului 2021 a fost mai liniștit pe piața de energie, prețurile nu erau atât de mari, iar oamenii nu au fost neapărat atenți la consum. Nu se încurajează economiile, guvernul se gândește să îi recompenseze pe cei care folosesc mai puțină energie electrică. Cum, încă nu știe. Potrivit datelor ANRE, 90% dintre consumatori au un consum mediu lunar de 300 kWh.