Contrar milioanelor de români pe care îi sfătuiesc să stingă becul și să fie prudenți, senatorii au optat pentru salarii și indemnizații mai mari pentru toți demnitarii. Dacă legea va trece și de Camera Deputaților, de la președinte la viceprimar, aleșii vor primi o creștere salarială generoasă chiar din noiembrie.

Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: Dacă mă uit la salariile demnitarilor din Uniunea Europeană, pot să fiu invidios. La miniştrii omologi, nivelurile de salarizare depăşesc 15.000 de euro. În timp ce un demnitar al României are 2500 de euro.

A fost unul dintre argumentele care au convins ușor electoratul să voteze pentru beneficii mai mari.Senatorii UDMR au depus un amendament pentru ca salariile să nu mai fie legate de salariul minim 2019 de 2080 de lei, ci de salariul din 2021 – care a crescut la 2300 de lei. Aceasta înseamnă o creștere de aproximativ 2000 de lei brut. De asemenea, vor primi o creștere semnificativă de 25% a sporurilor.

Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş, senator PNL: Venitul meu trebuie actualizat ca al oricărui român care este afectat de inflaţie.

Lazslo Attila, senator UDMR: De ce a fost nevoie de această majorare? Pentru că s-a uitat de această categorie socială.

Virgil Guran, senator PNL: În ’90, l-am auzit pe Iliescu spunând: să fim săraci şi cinstiţi. Cred că noi trebui să învăţăm altceva: să fim bogaţi şi cinstiţi şi ţara o va duce mai bine. 

Președintele va primi un salariu de peste 16.000 PLN. lei net, 1500 lei mai mult. Salariul miniștrilor se va ridica la 14.000 PLN. lei, ceea ce reprezintă o creștere de 1.400 de lei. Indemnizațiile pentru aleșii locali sunt ceva mai modeste. Primarul va primi un salariu de 8.000 de lei, cu 700 de lei în plus.

Și avem milioane de muncitori care trăiesc la limita existenței. 30 la sută dintre angajați, sau un milion și jumătate de persoane, trăiesc de la lună la lună cu un salariu minim de 1500 de lei. Politicienii le promit mai mulți bani de la 1 ianuarie. Dar este o cale lungă de la promisiune la realitate.

 

Sursă: ObservatorNews