Elevii cu rezultate deosebite vor primi bani de la Guvern. Este vorba despre cei care au obținut media 10 la examenul de maturitate și nota națională – scrie Antena3.ro. Elevii care au obținut media 10 puncte la nota națională în anul școlar 2021-2022 și în prima sesiune a examenului național de maturitate, vor primi o serie de stimulente financiare de la stat, în conformitate cu actul normativ.

Proiectul HG precizează că fiecare absolvent de clasa a VIII-a care a obținut media 10 la evaluarea națională în sesiunea 2022 va primi 1.000 de lei. În plus, fiecare absolvent de liceu care a obținut în medie 10 puncte la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2022, va primi un stimulent financiar de 3000 de lei. Potrivit justificării care însoțește proiectul HG, în anul 2022, 239 de absolvenți de liceu au obținut media 10 la examenul de definitivare din sesiunea iunie-iulie, iar 237 de absolvenți de liceu au obținut media 10 la evaluarea națională.

Stimulentele financiare nu sunt încă în vigoare. Proiectul trebuie să fie adoptat de Guvern și apoi publicat în Monitorul Oficial. Ulterior, ministrul Educației va trebui să stabilească modalitatea de acordare și lista celor care vor beneficia de aceste stimulente.