Cutremurul cu magnitudinea de 5,4 grade pe scara Richter s-a produs joi dimineață la ora 6.50 în zona seismică Vrancea din județul Buzău, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat că nu au fost transmise mesaje RO-ALERT cu privire la cutremurul produs joi dimineață, iar cele care apar pe internet provin din aplicațiile de telefonie mobilă.

„De când s-a resimţit cutremurul, au intrat în procedură colegii de la Pompieri, mai ales cu verificarea zonelor vulnerabile. A fost trimisă o echipă de la Pompieri în Bucureşti pentru verificarea Centrului vechi. Nu s-au primit apeluri la 112 şi nici nu s-au înregistrat efecte. (…) Noi nu am dat mesaje RO-ALERT. Când se dau mesaje, scrie clar cine trimite şi că este RO-ALERT. Nu s-au dat mesaje, dar am înţeles că la unele telefoane cu Android există aplicaţii care pot să spună că se întâmplă ceva şi să dea un mesaj, dar noi nu am dat mesaje”, a explicat Arafat, la Digi24.

Şeful DSU a transmis câteva recomandări în caz de cutremur. „În primul rând, nu ieşiţi din apartament pe scări, nu folosiţi lifturile, mergeţi şi adăpostiţi-vă sub o masă, sub o grindă. Să ştiţi exact care sunt zonele mai tari, unde sunt grinzile şi să staţi acolo în timpul cutremurului. Acesta este sfatul pe care putem să îl dăm. Cel mai important este: fără panică. Iar un alt aspect foarte important: să nu dea toată lumea telefoane pentru că poate să îi blocheze inclusiv pe cei care au nevoie de servicii de urgenţă, dacă sunt efecte, şi să blocheze serviciile de urgenţă. Şi să nu plecaţi cu maşinile pe drumuri, dacă este cu impact, pentru că puteţi bloca serviciile de urgenţă şi intervenţia. Şi, am mai spus-o, toţi să avem în casă provizii măcar pentru 72 de ore: apă, medicamente, radio pe baterie”, a subliniat el.

Telefoanele care folosesc sistemul de operare Android au emis o alertă de cutremur în această dimineață cu aproximativ zece secunde înainte de a se întâmpla, atrăgând atenția asupra informațiilor care circulă pe net.

Cutremurul din această dimineață, declanșat în zona seismică Vrancea, a fost resimțit în apropierea marilor orașe din țară și din alte părți. Valul a fost resimțit în țările vecine Bulgaria, Moldova și Ucraina.