Vineri, indicele a scăzut la 8,16% de la 8,19%. Indicele ROBOR la ​​3 luni este indicatorul utilizat pentru calcularea ratei dobânzii la majoritatea creditelor în lei. ROBOR la ​​6 luni a scăzut la 8,28% anual de la 8,30% cu un an mai devreme, iar ROBOR la ​​12 luni a rămas la 8,44%.Cel anual, reglementat de OUG 19/2019,este de 4,06% pe an, calculată ca medie aritmetică a dobânzilor zilnice la tranzacțiile interbancare din T2 2022, față de cea publicată în urmă cu trei luni, cu 2,65%.

Consiliul Concurenței a anunțat, joi, că a finalizat controale inopinate la 10 bănci implicate în stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR și că documentele ridicate în cursul operațiunilor sunt analizate de către autoritatea română de concurență în cadrul unei proceduri detaliate.

Potrivit comunicatului de presă al autorității pentru protecția concurenței, inspecțiile au fost efectuate în cadrul unei investigații privind posibile aranjamente între 10 bănci pentru stabilirea ratei ROBOR la ​​cel mai înalt nivel posibil în cadrul procedurii de „fixare”( pentru ROBOR și ROBID). Controalele inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare explicarii eventualelor practici anticoncurentiale analizate. Implementarea lor nu este un anunț al vinei companiilor, a subliniat Consiliul Concurenței.Inspecțiile au început la 1 noiembrie.