Prețurile din ce în ce mari la legume și zarzavaturi dar și miile de substanțe chimice folosite de către producătorii agricoli pentru culturile intensive au trezit la viață creativitatea binecunoscută a românilor.
O idee ce constă în închirierea de parcele de 100 până la 500 de metri pătrați, în vederea înființării de mici solarii și grădini de legume și zarzavaturi, prinde contur în Botoșani. Aceasta atrage numeroși doritori și sute de like-uri pe site-urile de socializare.
În fapt, proprietarii de terenuri din zonele limitrofe orașului oferă, spre închiriere, loturi de teren, pe care cei interesați pot să-și cultive propriile culturi de legume, necesare consumului propriu. Culturile se pot face atât în aer liber sau, dacă doresc, chiriașii își pot amenaja propriile solarii.
Avantajele celor care apelează la acest proiect sunt multe. În primul rând vor ști ce consumă, deoarece vor întreține și îngriji plantele cu mâna lor. Pe de altă parte, vor petrece timp în aer liber, vor presta activități și vor avea satisfacția realizării muncii lor.
Și dacă majoritatea celor interesați vor să-și facă o grădină de legume, sunt și persoane care doresc să înființeze grădini cu flori. “Este permisă și plantarea de flori sau plante decorative de talie medie în locul legumelor? Soția mea este interesată în mod serios. Chiar căutam o astfel de variantă de petrecere a timpului liber. Multumesc!” întreabă potențial chiriaș.
Pe lângă terenul închiriat, unii proprietari oferă și bonusuri, care mai de care mai atractive. De exemplu pentru fiecare lot inchiriat, un proprietar oferă viitorilor chiriași posibilitatea să primească în îngrijire și exploatare și pomi fructiferi.
Deasemenea, pentru a face oferta mai atractivă, se oferă fără costuri suplimentare, o suprafață acoperită cu iarbă si alți pomi fructiferi, care devine bun de folosință comună a tuturor celor care au închiriat loturi, pentru grătar si recreere.
Și, dacă în Botoșani lucrurile încep să prindă viață, interesul de dezvoltare a unui astfel de proiect a început să apară și în alte județe. “ … așteptăm și la noi în MM( Maramureș) implementarea proiectelor de acest fel, ar fi doritori chiar ffff mulți.” comentează pe un site de socializare o doamnă din Baia Mare.