Mii de profesori din județul Botoșani au intrat în grevă, luni, protestul generând incertitudini în privința cursurilor și examenelor naționale.

Miercuri  24.05.2023 ar trebui să se desfășoare Evaluarea Națională la clasa a VI-a, dar prelungirea grevei ar determina reprogramarea examenului.

„ Am avut o videoconferință cu Ministerul Educației pentru a discuta din nou situația creată și să asigurăm siguranța elevilor în unitățile de învățământ și stăm și noi cu ochii pe canalele de știri să vedem ce se mai întâmplă. Nu avem nimic oficial, așteptăm. Într-adevăr, vine Evaluarea Națională, vin inspecțiile pentru titularizare, pentru inspecțiile la clasă, este un calendar, dar așteptăm. Încă nu s-a luat o decizie. Cu siguranță, dacă greva va continua, se va lua o decizie și în acest sens, dar deocamdată nu avem nimic”, a afirmat Bogdan Suruciuc, șeful Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ).

Sindicaliștii reclamă că învățământul preuniversitar este marginalizat și subfinanțat, transmițând ferm că acțiunea de protest se va încheia când cerințele cadrelor didactice vor fi îndeplinite.

„Situația este în continuă schimbare. Dacă vineri erau aproape 3600 de angajați din învățământ care erau la grevă, astăzi la ora 14:00 erau undeva la 3500 și puțin. Sunt cadre didactice care mai renunță. La fel de bine sunt cadre didactice care se alătură. E într-o continuă mișcare. Noi suntem cei care gestionăm situația și încercăm să asigurăm condițiile optime pentru siguranța elevilor”, a mai spus Bogdan Suruciuc.

Principala revendicare a profesorilor este ca salariul debutantului să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea întregului personal didactic de predare să se realizeze progresiv, în raport cu funcția, studiile, vechimea și gradul didactic. Angajații din învățământ mai solicită plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic, renunțarea la aplicația EduSal și creșterea anuală a investițiilor în învățământ.