Organizația USR Botoșani a demarat, sâmbătă, o campanie de strângere de semnături pentru demiterea conducerii Nova Apaserv, semnalând că influențele politice au împins operatorul de apă în pragul falimentului. Principalele acuzații aduse conducerii companiei vizează lipsa de profesionalism, managementul deficitar, lipsa de transparență în administrare, dar și numiri ilegale ale directorilor. De-a lungul timpului, societatea a fost menținută prin alocări substanțiale de fonduri din partea Consiliului Județean (CJ), ceea ce a implicat o grea povară financiară pentru contribuabilii locali, atrag atenția reprezentanții USR.

„Este ridicol să avem politruci la conducerea unei societăți atât de importante pentru județul Botoșani, care impactează direct viața tuturor botoșănenilor. Avem nevoie de oameni cu experiență. Dați politrucii la o parte, puneți-i să numere iarba, dar lăsați Nova Apaserv pe mâna unor oameni care sunt capabili să rezolve ce e acolo. Avem nevoie de restructurarea organigramei. Avem 50 de șefi la 467 de oameni, șefi apolitici cu zeci de oameni în subordine care au salarii mai mici decât cei care au patru oameni în subordine, dar au afinități politice extrem de clar exprimate. Trebuie să dăm afară toți oamenii care taie frunză la câini în Nova Apaserv și să aducem oameni care într-adevăr să ne rezolve problema. Avem nevoie de salarii mai mari pentru muncitori și să atragem specialiști”, a declarat Raluca Curelariu, vicepreședinte USR Botoșani, într-o conferință susținută sâmbătă la sediul partidului.

„Cel mai grav este că societatea a fost și este condusă parcă spre bătaia de joc a noastră, a tuturor. Cu toții suportăm, zi de zi, efectele conducerilor neprofesioniste: apă cu porția, gropi în asfalt ce zac cu lunile nereparate, zeci de kilometri de conductă cancerigenă, lipsă de echipamente, canalizări colmatate și nicio investiție care să schimbe situația. Operatorul de apă și canal a fost mereu înțesat de pilele și relațiile politice și personale ale șefilor de la Consiliului Județean și ale apropiaților lor. Oameni fără nicio calificare în domeniu au ajuns comisari antifraudă, iar actualii directori au fost puși ilegal în funcție – fără vechimea minimă cerută de lege pentru o funcție de conducere din domeniu. Actualul director adjunct a ajuns în funcție după doar 6 luni de activitate în societate, fără nicio experiență similară anterioară!”, a afirmat Curelariu. În acest context, USR a decis să lanseze o campanie de strângere de semnături pentru demiterea conducerii de la Nova Apaserv. Cetățenii din Botoșani sunt invitați să semneze petiția atât online, pe site-ul campaniei schimba-apa.ro, cât și fizic, la cele două corturi amenajate în municipiul Botoșani: la Piața Mare și pe Pietonalul Unirii. Europarlamentarul USR Vlad Botoș s-a alăturat colegilor din județ în acest demers.

„Vom merge, împreună cu cetățenii care vor dori să ne însoțească, la conducerea Consiliului Județean să arătăm ce vor botoșănenii și să cerem măsuri urgente și eficiente. Suntem convinși că botoșănenii vor semna petiția în număr foarte mare”, a precizat Raluca Curelariu.

Campania își propune să atragă atenția asupra problemelor cauzate de gestionarea inadecvată a serviciilor și asupra necesității depolitizării urgente a operatorului. USR speră că această inițiativă va conduce la eliminarea practicilor neprofesioniste din cadrul Nova Apaserv.