Înaltpreasfințitul (ÎPS) Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a sfințit duminică noua biserică a Parohiei „Înălțarea Domnului” și „Sfântul Apostol Andrei” din comuna Suharău, aparținând de protopopiatul din Darabani. Ierarhul a vizitat, de asemenea, câteva comunități parohiale și i-a binecuvântat pe concurenții ediției a IX-a a Concursului „Răsună toaca la Smârdan”.
Sute de oameni s-au adunat încă de la primele ore ale dimineții în comuna botoșăneană pentru a participa la slujba de sfințire a sfântului locaș și pentru a se închina, conform tradiției, în Sfântul Altar. După ce credincioșii și oficialitățile prezente l-au întâmpinat pe ierarh, soborul a înconjurat biserica parohială, s-au citit câteva pasaje scripturistice, iar Părintele Mitropolit a uns în semnul Sfintei Cruci zidurile exterioare cu Sfântul și Marele Mir.
În continuare, clericii s-au îndreptat spre altarul locașului de rugăciune pentru a participa la sfințirea și pecetluirea Sfintei Mese. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium amenajat lângă locașului de cult, iar în cadrul slujbei, teologul Adrian Mormeci a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Tungujei, județul Iași, conform Doxologia.ro.
Răspunsurile la strană au fost oferite de membrii Corului academic Byzantion din Iași.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a afirmat că pentru a înlătura influența întunericului, creștinul are nevoie întotdeauna de binecuvântarea și prezența lui Dumnezeu în viața lui:
„În Gadara vieții noastre, cu multele ei dificultăți, cu multele ei păcate, Dumnezeu a așezat în mijlocul ținutului nostru, adică al lumii, Sfânta Sa Biserică. Biserica – mod de viață și biserica de zid, la care suntem chemați pentru a se împlini în viața noastră exact același lucru care s-a împlinit cu cel stăpânit de puterea întunericului, descris în Evanghelia de astăzi. În Biserică îl întâlnim pe Domnul Hristos, Tămăduitorul, Cel care alungă puterea întunericului din viața noastră. Un părinte al pustiei, Sfântul Grigore Sinaitul, mărturisea zicând: <<Omul are nevoie de focul cel dumnezeiesc pe care îl întâlnește în trei lucruri: în Sfânta și Dumnezeiasca Împărtășanie, în rugăciunea lui de acasă, împreunată cu citirea cărților sfinte, și printr-un duh de smerenie>>”, a fost cuvântarea lui ÎPS Teofan.
Ca semn de recunoștință pentru întregul efort depus la ridicarea sfântului locaș, părintele paroh Adrian-Dănuț Nazare a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. Totodată, persoanele care au sprijinit construcția bisericii au primit din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei diferite ordine și distincții, precum și un exemplar al Sfintei Scripturi.
La final, după oficierea Sfintei Liturghii, clericii au binecuvântat și noua capelă mortuară ridicată lângă locașul de cult. Lucrările la noua biserică a Parohiei Suharău au început în urmă cu 21 de ani. Piatra de temelie a fost așezată în data de 17 aprilie 2002, de IPS Părinte Arhiepiscop Calinic, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, potrivit Doxologia.ro.
Ansamblul Parohiei Suharău este format din biserica parohială, casa socială, capela mortuară și clopotniță.
În această după-amiază, IPS Teofan a vizitat câteva comunități parohiale și a fost prezent la cea de-a IX-a ediție a Concursului „Răsună toaca la Smârdan”, organizată de Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt” Smârdan, prin implicarea pr. Andrei Grigore și a prof. Alina Grigore, directorul Școlii Profesionale „Sfântul Apostol Andrei”.