Peste 400 de cuiburi noi au fost descoperite cu ajutorul aplicaţiei Uite barza, anunţă Societatea Ornitologică Română (SOR). Cel mai nordic cuib se află în județul Botoșani.

În acest an, numărul berzelor albe (Ciconia ciconia) înregistrate a fost de 5.446 de indivizi, dintre care 2.882 sunt adulţi, iar 2.564 sunt pui. După colectarea tuturor observaţiilor şi eliminarea înregistrărilor multiple ale aceloraşi cuiburi, a reieşit un număr de 1.706 de cuiburi recenzate, din care 426 sunt cuiburi noi care nu existau până acum în baza de date a SOR.

Din cele 1.706 de cuiburi recenzate, 997 se află pe stâlpii de electricitate şi sunt fără suport, 686 de cuiburi sunt pe stâlpii de electricitate şi au suport metalic, iar restul de 23 de cuiburi sunt amplasate pe hornuri, acoperişuri şi în copaci.

Ca în fiecare an, toate datele colectate prin aplicaţie vor ajunge la toţi distribuitorii de energie electrică din România. SOR speră că se vor implica cu toţii în protejarea berzelor albe din România.

Anul acesta, topul judeţelor şi al localităţilor unde au fost semnalate cele mai multe cuiburi de barză prin intermediul aplicaţiei s-a modificat. Dacă în 2022 judeţul Constanţa era în frunte cu 245 de cuiburi, anul acesta locul întâi îi revine judeţului Suceava cu 422 de cuiburi. Şi clasamentul localităţilor suferă ceva modificări în acest an. În 2022, comuna Părău (Braşov) era pe primul loc cu 51 de cuiburi, acum pe locul întâi s-a clasat localitatea Cornu Luncii (Suceava) cu 43 de cuiburi.

Cel mai nordic cuib de barză albă a fost semnalat în acest an în comuna Manoleasa, din judeţul Botoşani, iar cel mai sudic cuib a fost înregistrat în comuna Islaz, din judeţul Teleorman. Cuibul cel mai vestic a fost semnalat în comuna Cenad, din judeţul Timiş, iar cel mai estic a fost înregistrat în comuna Sfântu Gheorghe, din judeţul Tulcea.

Cuibul situat la cea mai mare altitudine, 980 metri, se află în comuna Moldova-Suliţa, din judeţul Suceava. Cuibul situat la cea mai mică altitudine în acest an, 1 metru peste nivelul mării, se află la Sfântul Gheorghe, judeţul Tulcea.