Proiectarea și execuția sistemului de lansare a rachetelor antigrindină prevăzut pentru protejarea culturilor din județul Botoșani au fost scoase la licitație.

Administrația județului Botoșani a reușit să obțină finanțare suplimentară de la Ministerul Agriculturii pentru a amenaja, pe teritoriul județului Botoșani, 12 puncte de lansare.

Investiția totală însumează aproximativ 3 milioane de euro și va avea un impact benefic major asupra agriculturii și economiei locale.

„După studii complexe și alocări de fonduri, această etapă anunță configurarea în teren a mecanismului care va proteja culturile agricole în fața riscurilor meteorologice. Obiectivul ambițios se traduce în combaterea căderii grindinei și stimularea precipitațiilor pe timp de secetă, datorită însămânțării norilor cu ioni de argint”, a explicat senatorul Lucian Trufin.

Rachetele antigrindină vor fi lansate din localitățile Saucenița (Văculești), Roma, Orășeni Vale (Curtești), Cerbu (Copălău), Havârna, Carasa (Corlăteni), Borzești (Ungureni), Gorbănești, Hănești, Buimăceni (Albești), Băbiceni (Durnești) și Ichimeni (Avrămeni). Primarii din aceste comune au pus la dispoziție terenurile necesare amenajării punctelor de lansare.

Pe lângă beneficiile cruciale pentru cultivatori, această măsură va genera aproximativ 100 de noi locuri de muncă în mediul rural botoșănean.