Biserica ortodoxă „Sfântul Vasile” din Botoșani este singurul lăcaș de cult cu o locuință țărănească, amenajată sub formă de muzeu etnografic, la demisol.

Acesta este o întoarcere în timp, prin intermediul unui complex etnografic deosebit.

Muzeul deține două camere, cu o serie de anexe. Una cu funcție de cameră de primire, cealaltă cu rol de dormitor țărănesc. Celelalte spații descriu activitatea țăranului de altădată, în gospodărie.

Cea mai mare încăpere este camera de oaspeți, amenajată corespunzător acestei funcțiuni, așa cum se făcea odată. Cealaltă este camera strămoșilor, cu obiecte care caracterizează românul de altădată”, spune preotul Petru Chervase.

Obiectele expuse indică activitățile și portul popular românesc, cu accesorii vestimentare autentice și foarte vechi. Se poate observa și mobilier țărănesc: mese, scaune, policioare alături de cuptoarele de dormit sau copt pâine și ustensile din gospodăria de altădată.

Valoarea muzeului este dată și de o colecție de calendare bisericești începând cu anul 1958 și de o icoană din lemn ce îl reprezintă pe Sfântul Nicolae, veche de peste 200 de ani.

„În muzeul etnografic de la demisolul bisericii, oricine are acces trebuie doar să coboare și să se bucure de sute de exponate, majoritatea deosebit de valoroase și vechi de câteva sute de ani, adunate cu dragoste de preotul paroh Petru Chervase”, transmite Centrul de Informare și Promovare Turistică din Botoșani.