Angajaţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) din Botoşani au protestat, joi, în faţa instituţiei, în semn de nemulţumire faţă de avizul negativ pe care Guvernul l-a dat în cazul unui proiect de lege privind completarea art. 141 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care prevedea că „personalul caselor teritoriale de pensii va beneficia, prin asimilare, de aceleaşi drepturi salariale ca şi personalul din cadrul Casei Naţionale de Pensii”.

Lucrătorii CJP Botoşani au întrerupt temporar activitatea pentru a protesta împotriva nivelului scăzut de salarizare.

„Intenţia noastră nu a fost aceea de a perturba activitatea curentă şi nu intenţionam să prejudiciem în niciun fel interesele beneficiarilor noştri , ci doar să ne facem auzite nemulţumirile cu privire la lipsa unui sistem de salarizare transparent, motivat şi nediscriminatoriu, care a condus la o situaţie inacceptabilă astăzi la nivel de case teritoriale de pensii. Analizând salariile celorlalţi funcţionari publici cu aceeaşi încadrare, din cadrul altor ministere, se poate observa că, în prezent, beneficiază de salarii nete cu mult mai mari decât ale celor din Ministerul Muncii- casele teritoriale de pensii, salarii stabilite în baza aceleiaşi legi, respectiv Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, se arată într-un comunicat semnat de salariaţii CJP.

Angajaţii din CJP susţin că volumul de muncă este mult prea mare în raport cu veniturile realizate.

„Nemulţumirile noastre cu privire la drepturile salariale sunt cunoscute. Deşi ne-a fost recunoscută munca şi efortul susţinut depus în activitatea zilnică pentru respectarea termenelor legale în raport de volumul mare de activitate, nu s-a luat nici o măsură privind majorarea drepturilor salariale, iar când în final s-a iniţiat un proiect de lege, acesta este respins. Arătăm că nu toţi bugetarii au salarii nesimţite, drepturile noastre salariale fiind nemodificate de aproximativ şapte ani, iar în curând vom ajunge să primim salarii la nivelul salariului minim brut pe economie”, se mai arată în comunicat.