Preotul Grigore Diaconu, fost director al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Gheorghe” și fost protopop al județului, se bucură de înaltă prețuire la împlinirea a 75 de ani de viață și 55 de ani de slujire duhovnicească. El a fost numit Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani și a fost distins de Preafericitul Daniel cu ordinul „Crucea patriarhală”.

Părintele Grigore Diaconu a fost parohul Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Botoșani, locaș unde oficiază și în prezent slujbe și pomeniri importante pentru comunitatea de enoriași. Ziua de vineri a purtat o încărcătură deosebită pentru duhovnic: a lansat volumul omagial „Măsura credinței este fapta” și a primit meritatul titlu onorific conferit de autoritățile locale, „pentru întreaga activitate dedicată slujirii ca preot și ca binefăcător al comunităților sociale nevoiașe, a instituțiilor de învățământ, spitale sau școli”.

„Părintele profesor merită cu prisosință să intre în rândul cetățenilor de onoare ai orașului, având în vedere rezultatele acestuia pentru comunitate”, a apreciat primarul Cosmin Andrei.

Și pentru ca lauda să se rotunjească în deplinătatea faptelor sale, preotul a fost distins de Preafericitul Daniel cu un ordin măreț între prelați.

„Conferim Părintelui Grigore Diaconu ordinul „Crucea Patriarhală” pentru activitatea meritorie îndelungată desfășurată pe tărâm pastoral-misionar, administrativ-bisericesc, didactic-educativ și social-filantropic. Apreciat și îndrăgit de colegi, de elevi și credincioși, Părintele Grigore Diaconu este pentru generațiile tinere o pildă de hărnicie, entuziasm și dăruire de sine pentru binele Bisericii”, este mesajul Patriarhului.

O viață de misionar

Părintele Grigore Diaconu s-a născut la 21 noiembrie 1948, în satul Munteni – comuna Belcești, județul Iași, fiind al doilea copil din cei patru ai părinților săi, Grigore și Eva. Școala primară a urmat-o în satul natal (1955-1959), iar gimnaziul, la școala din comuna Focuri, Iași (1959-1962). Între anii 1962 – 1967  a urmat cursurile Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamțului, iar în perioada 1967 – 1971 a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din București.

În data de 8 noiembrie 1969, Părintele Grigore Diaconu a fost hirotonit preot, pentru parohia Santa Mare – județul Botoșani, de către vrednicul de pomenire Patriarh Iustin Moisescu, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Sucevei. În această parohie a construit o casă parohială și a reparat bisericuța din Santa Mare și Berza.

La 1 ianuarie 1978, vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist Arăpașu, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Sucevei,  l-a numit protopop al Protopopiatului din Botoșani, activând în această funcție până la 1 februarie 1990.

În acea perioadă, Protopopiatul Botoșani avea 128 de parohii. În ciuda opreliștilor regimului comunist, părintele Grigore Diaconu a reușit să obțină fonduri și a coordonat mai multe șantiere în care s-au construit 14 biserici. A coordonat lucrările la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din satul Victoria, ctitorie a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist. Au mai fost construite 25 de case parohiale, două case de oaspeți la Mănăstirea Voronei, casa și bisericuța de la Mănăstirea Gorovei. Totodată, au fost pictate 14 biserici în tehnica frescă, s-au efectuat reparații capitale la 42 de biserici și reparații curente la 35 de biserici.

La 1 februarie 1990 Părintele Grigore Diaconu a fost transferat preot paroh la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Botoșani.

În aprilie 1997, a fost numit prin concurs în funcția de director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoșani. În această calitate părintele a făcut demersurile necesare și a reușit primirea în folosință și administrare a unui spațiu generos, situat pe strada Prieteniei nr. 2, din Botoșani, fostul internat al Liceului Electrocontact.

Prin grija părintelui Grigore Diaconu, acest spațiu a fost transformat într-o unitate de învățământ modernă, care asigură condițiile necesare pentru cadrele didactice și elevii seminariști. Datorită parteneriatelor încheiate între Parohia „Cuvioasa Parascheva” şi Fundaţiile „Munţii Metaliferi” – Germania, Parohia Evanghelică din Lennep – Germania şi  „Alexander Helpt Roemenie” – Olanda, Seminarul Teologic a fost dotat cu aparatură modernă pentru buna funcţionare a cantinei şi spălătoriei, precum și mobilier pentru sălile de clasă (o parte subvenționat şi de Ministerul Educației Naţionale).

De asemenea, în cadrul seminarului a fost amenajat un paraclis, unde se oficiază Sfânta Liturghie iar elevii participă la practică liturgică. În 2004, în cadrul Seminarului a fost construit un nou corp de clădire, cu sprijin financiar de la Banca Mondială.

De-a lungul anilor, sub coordonarea părintelui director Grigore Diaconu, Seminarul Teologic din Botoșani a implementat proiecte importante și a colaborat cu școli și instituții din țară și străinătate, iar rezultatele elevilor seminariști, la examenele naționale, olimpiade și concursuri au fost pe măsura eforturilor lor și ale colectivului de cadre didactice. Părintele Grigore Diaconu a ajutat mulți elevi seminariști care proveneau din familii cu o situație materiale modestă, elevi care sunt acum preoți, profesori sau care activează în alte domenii importante din țară și străinătate.