Pietonii care traversează privind în telefon sau cu căștile în urechi ar putea fi amendați drastic. Este vorba despre un proiect de lege care vizează schimbarea Codului Rutier în acest sens.

Aleșii care au depus proiectul vor ca pietonii care folosesc telefonul, căștile sau aparatele de fotografie în timp ce traversează pe trecerile de pietoni să fie amendați cu până la 435 de lei.

Noile propuneri de schimbare a Codului Rutier spun că trebuie să renunțăm la căști inclusiv atunci când traversăm liniile de cale ferată, iar acestea sunt valabile inclusiv pentru cei care folosesc trotinete. Specialiștii spun că nu doar șoferii pot să fie un pericol în trafic atunci când folosesc telefoanele, ci și pietonii.

„Există anumiți pietoni care au acest curaj nebun, cu ghilimelele de rigoare, de a păși fără să stea în așteptare câteva fracțiuni de secundă, să vadă ce intenție are conducătorul auto, să vadă dacă vrea să oprească mașina, dacă nu vrea să oprească. Pur și simplu, singuri provoacă aceste situații. De fapt, ei provoacă, cumva, accidentul, sunt autorii morali, dacă îmi permiteți să spun așa. Cu atât mai mult, mai și stau cu ochii în telefon, mai au și căști. Trebuie să fim atenți!”, spune Sorin Ene, specialist în conducere defensivă, potrivit Digi24.ro.

Proiectul de modificare a Codului Rutier a fost depus la Senat, dar trebuie să treacă și de Camera Deputaților înainte de a ajunge la promulgare.