Guvernul intenţionează să prelungească prin ordonanţă de urgenţă valabilitatea voucherelor de energie până în primăvara anului viitor.

Astfel, banii din ajutorul de încălzire daţi în 2023 – două tranşe de câte 700 lei şi necheltuiţi de beneficiari până la sfârşitul anului – vor putea fi folosiţi şi în iarna aceasta pentru plata facturilor. Sunt aproximativ două milioane de familii care au primit vouchere pentru energie.

Tot în şedinţa de joi, executivul ar urma să adopte o ordonanţă de urgenţă care urmăreşte reducerea numărului de copii separaţi de familie.

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a elaborat proiectul unei ordonanţe de urgenţă care asigură respectarea angajamentelor asumate de România prin PNRR, care se referă la prevenirea separării copiilor de familie şi sprijinirea familiilor vulnerabile. În primul rând, se urmăreşte reducerea numărului de copii care sunt separaţi de familie şi care intră în sistemul de protecţie specială, potrivit agenției Rador.

Şi Ministerul Fondurilor Europene a repus pe masa guvernului un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede, printre altele, extinderea până la data de 31 martie anul viitor a valabilităţii voucherelor care sunt acordate persoanelor vulnerabile pentru plata energiei.