Spălătoria Maternității din Botoșani a fost inaugurată, vineri, în urma reparațiilor capitale finanțate din bugetul Consiliului Județean (CJ). Lucrările au costat peste 1,6 milioane de lei, iar dotările necesare au fost asigurate de Spitalul Județean „Mavromati”, din venituri proprii.

Obiectivul a fost redeschis în prezența reprezentanților administrației județene și unității sanitare, după o slujbă de sfințire oficiată de protopopul Petru Fercal, preotul Alexandru Manole și preotul Cristian Buhaciuc.

„Redeschiderea spălătoriei la Maternitate este foarte importantă, mai ales că se adresează unui sector al sistemului sanitar care necesită o atenție specială. Vom continua investițiile în sistemul sanitar botoșănean, pentru că am pus sănătatea pe primul loc. Numai în acest an am finalizat sau avem în curs de execuție investiții de peste 8 milioane de lei”, a afirmat Doina Federovici, președintele CJ Botoșani.

Lucrările finanțate de CJ au vizat: reparații capitale la laboratorul din corpul central al Spitalului, amenajarea și montarea unui Computer Tomograf performant, realizarea branșamentului electric pentru sectorul imagistic, reparații capitale la spălătorie și devierea de utilități pentru noul Ambulatoriu de specialitate și spitalizare de zi.

Toate acestea se adaugă lucrărilor efectuate pe parcursul anilor 2021 și 2022, când din fonduri europene și fonduri proprii s-au realizat lucrări la secțiile de infecțioase copii și adulți și s-au recuperat, din fondurile europene, 2 milioane de euro cheltuite în timpul pandemiei de Covid”, a mai precizat Federovici.

Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” a asigurat dotarea spălătoriei cu obiectele de inventar necesare funcționării: mese de lucru, rafturi pentru lenjerie, obiecte de mobilier, vestiare.

Din fonduri europene și bugetul propriu al Consiliului Județean au fost modernizate Unitatea de Primiri Urgențe și ambulatoriile de specialitate din Maternitate și Pediatrie, lucrări care totalizează aproximativ 4 milioane de euro.

S-au atras fonduri din PNRR pentru reabilitarea energetică a Maternității și a blocului alimentar al Spitalului, investiții care însumează de 7 milioane de euro.

De asemenea, din fonduri guvernamentale, prin CNI, au început lucrările de construire a Laboratorului de microbiologie, se realizează proiectul tehnic pentru construirea Ambulatoriului de specialitate și proiectul pentru modernizarea Secției de Oncologie, lucrări care se ridică la peste 20 de milioane de euro.