Unul din patru incendii înregistrate, anul acesta, în județul Botoșani, a fost provocat de subdimensionarea, defectarea sau improvizarea instalaţiilor electrice, informează Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (IJSU).

Potrivit sursei citate, peste 80 de evenimente au avut loc în locuințe sau gospodării din cauza izolației vechi sau deteriorate, a prizelor, cablurilor sau tablourilor electrice uzate. Incendiile s-au soldat cu pagube materiale însemnate.

Pentru înlăturarea riscurilor de incendiu, IJSU Botoșani a transmis următoarele recomandări:

1). Verificările periodice ale instalației electrice ar trebui efectuate de către personal autorizat. Orice modificare a acesteia trebuie aprobată de distribuitorul de energie și realizată exclusiv de specialiști în domeniu.

2). Utilizarea instalațiilor electrice improvizate trebuie evitată. Reparația unui aparat electrocasnic, prelungirea traseului unui cablu sau repararea unei siguranțe ar trebui efectuate cu atenție, pentru a preveni riscul de incendiu. Improvizațiile pot cauza scurtcircuite sau descărcări de curent din cauza unor erori de prindere sau izolație.

3). La adăugarea de receptoare, trebuie verificat dacă instalația existentă poate gestiona consumul adițional.

4). Cordoanele de legătură ale aparatelor electrice ar trebui verificate periodic și înlocuite când sunt uzate.

5). Prizele sau întrerupătoarele slăbite nu ar trebui folosite. 

6). Prizele nu ar trebui suprasolicitate, deoarece acest lucru poate duce la incendii. Distribuiți fiecărui aparat câte o priză, evitând solicitarea excesivă a unei surse de curent.

7). Aparatura electrocasnică ar trebui instalată și utilizată conform indicațiilor producătorului. Schimbările în parametrii de funcționare, încălzirea rapidă sau mirosul de ars sunt semnale că aparatul trebuie oprit imediat. Este nevoie de un spațiu de aerisire pentru aparatele mari, pentru a disipa căldura acumulată în timpul funcționării.

8). Trebuie evitată amplasarea și utilizarea aparatelor electrice în medii umede pentru a preveni accidentele de natură electrică.