În inima județului Botoșani, în comuna Văculești, se ridică mândră străvechea biserică de lemn „Nașterea Maicii Domnului” din Saucenița, ducând cu ea o poveste care datează de peste două secole. Cei care aleg să treacă pragul acestei biserici vor descoperi nu doar o construcție veche, ci un colț de liniște și înălțare spirituală.

Construită în anul 1794 de către familia de boieri Zoițanu, formată din Constantin și mama sa, Zoița, biserica a devenit nu doar un lăcaș de rugăciune, ci și o mărturie a istoriei locale. Încadrată astăzi ca Biserică-Monument Istoric, aceasta strălucește prin vechimea sa, păstrându-și autenticitatea de-a lungul timpului.

Biserica de lemn din Saucenița se remarcă prin arhitectura sa tradițională, fiind construită din bârne de lemn pe o temelie solidă din piatră. Catapeteasma, ce datează din 1844, este o capodoperă a artei bizantine, reprezentând o comoară a Bisericii Ortodoxe. Icoanele sfinte, pictate în stilul bizantin, conferă lăcașului de cult o atmosferă de înaltă spiritualitate.

O icoană deosebită din sfântul altar, cea a Maicii Domnului, a înfruntat trecerea timpului timp de aproximativ 100 de ani, adăugând un plus de valoare și respect locașului de închinare. Cu toate acestea, cea mai prețioasă comoară a bisericii este o „Sfântă Evanghelie” din 1911, o carte de o valoare inestimabilă, care păstrează în paginile sale istoria și învățăturile spirituale ale comunității.

Biserica de lemn din Saucenița ocupă o suprafață de 30 de ari, având în curte o casă praznicală ce adăpostește comunitatea locală în timpul sărbătorilor. În anul 2006, s-a adăugat și o casă parohială, oferind astfel un spațiu adecvat pentru activitățile religioase și sociale ale credincioșilor.

Cu o populație relativ îmbătrânită, dar profund evlavioasă, parohia se dedică păstrării tradițiilor și promovării valorilor spirituale. În curtea bisericii se găsește și o capelă, oferind un spațiu sacru în cimitirul în care odihnesc cei trecuți în veșnicie.

Biserica de lemn din Saucenița reprezintă nu doar o bijuterie arhitectonică, ci și un loc în care istoria, cultura și spiritualitatea se întâlnesc într-o armonie de neegalat.