Ziua Națională a României a fost sărbătorită în orașul Săveni prin organizarea unei manifestări culturale de amploare, sub genericul „Uniți în spirit românesc”. Sesiuni de comunicări despre istoria, limba și valorile poporului român, expoziții tematice și o horă a unirii au reconectat comunitatea la patrimoniul și spiritul național.

„1 Decembrie este ziua în care sărbătorim unirea tuturor românilor, iar la Săveni, an de an, vrem să fim un exemplu de unitate și iubire, prin implicarea activă în societate și organizarea evenimentelor frumoase în astfel de zile cu semnificații profunde. Spiritul românesc a fost prezent în tot orașul și sper ca toți locuitorii să fi simțit emoția acestei zile atât de importante prin participarea la hora și la spectacolele susținute. Eu sunt fericit în primul rând ca om, pentru toate aceste manifestări culturale din orașul Săveni pe care le susțin cu toate resursele. Iar în calitate de edil sunt mândru și pe deplin mulțumit de toate realizările în acest sens și voi continua în același ritm. La mulți ani, România! La mulți ani tuturor românilor mici și mari! 1 Decembrie fericit la Săveni și pretutindeni!”, a transmis Relu Tîrzioru, primarul orașului Săveni.

Spectacolul a fost organizat cu sprijinul Asociației Culturale „Arlechin” din Botoșani și a implicat ansambluri artistice din mai multe localități și chiar comunități minoritare.

La manifestările din acest an au fost prezente ansambluri folclorice din mai multe localități din proximitatea orașului Săveni: Vlăsinești, Dângeni, Manoleasa, Roșiori, dar și membrii comunității rușilor- lipoveni din Botoșani, coordonați de Ovidiu Ivanov și Livia Ivanov. Au participat grupuri de tineri voluntari din orașul Săveni coordonați de domnii Sorin Luță și Laurențiu Cârligeanu de la Casa de Cultură, doamnele Gabriela Răducanu și Maria Scutaru, specialiști ai Clubului Sportiv din Săveni și cercetași de la centrele locale din București și Botoșani”, a precizat Flavius Damean, directorul Asociației „Arlechin”.