Un bărbat de 73 de ani, din localitatea Costești, și-a pierdut viața, marți seară, în urma unui incendiu care i-a mistuit întreaga locuință, a informat Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (IJSU).

Potrivit sursei citate, flăcările au fost observate de vecini, care au sunat la 112 pentru a cere ajutorul pompierilor. La fața locului s-au deplasat în cel mai scurt timp două echipaje din cadrul Detașamentului din Botoșani cu două autospeciale cu apă și spumă.

„La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta generalizat la întreaga locuință. Din nefericire, în interior a fost descoperit trupul carbonizat al proprietarului. Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de jarul căzut din soba pe materiale combustibile”, a precizat IJSU Botoșani.

Instituția subliniază că în sezonul de toamnă-iarnă multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau în urma scăpării accidentale a jarului sau a scânteilor din sobă.

_________

Pentru a preveni astfel de evenimente, pompierii recomandă să:

– asigurați verificarea, curățarea și repararea, dacă este cazul, a coșurilor de fum de către o persoană autorizată;

– nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcționării;

– nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

– nu folosiți alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitați supraîncărcarea acesteia;

– nu lăsați ușa sobei deschisă;

– nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata apropiere a acestora;

– stingeți focul pe timpul nopții;

– nu lăsați copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire;

– depozitați cenușa și jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat.