Aproape 5.000 de elevi din Botoşani au fost abandonaţi de instituţiile statului şi lăsaţi să îşi plătească singuri transportul până la şcoală. Majoritatea provin din familii modeste, iar sumele pe care ar trebui să le plătească transportatorilor depăşesc, în unele cazuri 500 de lei pe lună pentru un copil, iar riscul este ca mulţi din ei să nu mai ajungă la școală.
Transportatorii ar trebui să le emită elevilor abonamente gratuite, după care să primească banii de la Ministerul Educaţiei prin Inspectoratul Şcolar.
Numai că acest lucru nu se întâmplă şi la Botoșani.
„Sumele nu au venit de la Ministerul Educaţiei. Aşteptăm. În momentul în care vom avea aceste sume vom face şi noi plata facturilor şi probabil atunci operatorii vor putea elibera aceste abonamente cu titlu gratuit”,a afirmat Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general.
Alături de alte 12 judeţe din ţară, aici plăţile către transportatori au fost suspendate, iar acum aceştia le cer bani elevilor atunci când se urcă în autocar.
„Am ajuns să nu acoperim costurile operaţionale şi nu mai putem transporta elevii, în condiţiile în care nu s-au plătit sumele pe lunile respective”, a spus Adrian Roșu, transportator, pentru ObservatorNews.ro.
Instituţiile statului dau vina una pe alta
Între timp, miile de elevi trebuie să platească din buzunarul lor pentru a putea continua să meargă la şcoală.
„Sper să se rezolve într-un timp foarte rapid pentru că e neplăcut atâta vreme cât copiii, conform legislaţiei, trebuie să beneficieze de gratuitate şi sunt puşi în situaţia de a plăti, se crează aşa numite tensiuni”, a declarat Gabriela Bolohan, directorul Liceului „Regina Maria”.
Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean, pentru luna octombrie trebuie decontaţi aproximativ 1,6 milioane de lei, pentru transportul a 4.685 de elevi.