Procurorii DNA vin cu noi detalii despre „bursa mitei” de la Spitalul din Botoșani, dosar în care 15 persoane sunt urmărite penal, iar 11 dintre ele au fost reținute. Mita pentru un post în spital creștea în funcție de numărul intermediarilor, iar medicii nu dădeau doar bani, ci și bijuterii din aur și ceasuri de lux pentru a fi promovați în funcții.

Potrivit DNA, în ultimii 5 ani, inculpații din dosar au primit mită, direct sau prin intermediari, bijuterii și sume de bani cuprinse între 8.000 – 15.000 de euro pentru un post de asistent medical. Un post de muncitor, îngrijitor, brancardier sau spălatoreasă costa între 2.000 – 5.000 de euro.

Sumele de bani creșteau, în funcție de adaosul fiecărui intermediar, spun procurorii. Dacă în 2019, „costul” pentru ocuparea unui post de asistent ar fi fost de 8.000 de euro, în 2022 a crescut la 10.000 euro, iar în 2023 a ajuns la 15.000 euro, potrivit DNA.

De asemenea, procurorii vorbesc și despre „sume de bani necuantificate încă, bijuterii din aur, ceasuri de lux, pentru promovarea pe posturi de medic specialist, transferul personalului medical din cadrul altor unități medicale la Spitalul Județean de Urgență, aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi”.

Până în prezent, sumele de bani identificate ca mită se ridică la 65.000 de euro.

Cele 15 persoane urmărite penal în acest dosar sunt acuzate de luare de mită, trafic de influență și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.