Fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani, Doina Caba, dar şi directorul de îngrijiri al aceluiaşi spital, Coca Stela Crîşmaru, au fost arestate preventiv în scandalul de corupţie care afectează cea mai mare unitate spitalicească din judeţul Botoşani.

Magistraţii Tribunalului Suceava au emis, vineri seară, un mandat de arestare preventivă pentru Caba şi Crîşmaru, acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă, dar şi de infracţiuni de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Judecătorii din Suceava au admis propunerea făcută de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de arestare preventivă a celor două, după ce în cursul zilei de joi au avut loc percheziţii atât la spital, cât şi la locuinţele acestora, dar şi la sediul Consiliului Judeţean sau la sediul organizaţiei judeţene a Partidului Social Democrat.

De asemenea, judecătorii de la Tribunalul din Suceava au mai dispus arestarea preventivă a doi medici, Claudia Malancea – şef de Secţie ATI şi a Corneliei Anca Sărban – medic-şef Secţie Medicină Internă Săveni, aparţinând Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati”.

În acelaşi dosar au mai fost arestaţi şeful Serviciului Administrativ, Tehnic şi Aprovizionare din cadrul Spitalului Judeţean, Silvian Adrian Tatarcan, registratorul medical Cristina Niculina Andronache, economista Liliana Laura Calinciuc de la Biroul Salarizare, secretara managerului spitalului, Mirela Gabriela Focşa, şi asistentul medical şef al Secţiei ATI, Marinela Preda.

De asemenea, administratorul unei firme private a fost arestat pentru trafic de influenţă.

Totodată, alte patru persoane au fost puse sub control judiciar.

Dosarul instrumentat de DNA vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, săvârşite în perioada 2018 – 2023, de către funcţionari publici din cadrul unei unităţi spitaliceşti, în contextul fraudării unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante.

Miercuri au fost efectuate percheziţii domiciliare în 92 de locaţii din judeţele Botoşani şi Iaşi. Au fost percheziţii la CJ Botoşani şi la spitalul din subordine – Spitalul Judeţean de Urgenţă. Totodată, au fost vizate de procurori sediul PSD Botoşani şi Primăria din Săveni.