138 de voluntari au realizat 500 de cutii în care se găsesc produsele necesare mamelor și bebelușilor lor, care trăiesc în comunități dezavantajate din cele patru județe în care Asociația SAMAS derulează programul Cutia Bebelușului: Bacău, Botoșani, Neamț și Suceava. 

Efortul voluntarilor a însumat aproape 400 de ore de implicare, în cadrul unui maraton care s-a derulat în trei zile diferite în Bacău, Botoșani și București.

Prima zi a maratonului Cutia Bebelușului a fost organizată chiar de Ziua Mondială a Bunătății, 13 noiembrie, și a deschis seria celor trei evenimente create de Asociația SAMAS pentru a transmite mesajul de generozitate și voluntariat, de implicare în comunitate. Timp de două ore, 58 de voluntari implicați în comunitatea din Bacău au realizat 107 Cutii ale Bebelușului care au pornit imediat spre părinții și copiii lor care au nevoie de sprijin.

Majoritatea voluntarilor sunt asistenți medicali comunitari, marcând astfel parteneriatul strategic al Asociației SAMAS cu Direcția de Sănătate Publică județeană. Odată cu aceste cutii, care devin pătuțuri sigure pentru bebeluși până la 3 luni, și cu produsele de îmbrăcăminte și igienă necesare în primele luni de viață, la părinți ajung și o serie de informații importante, medicale și de îngrijire prin vocea asistenților medicali comunitari.

În inima Botoșaniului, în ziua de 27 noiembrie, timp de 3 ore, alți 40 de voluntari dedicați au echipat 109 Cutii ale Bebelușului, care au fost apoi distribuite către părinți și bebeluși. Și aici, asistenții medicali comunitari au dat tonul implicării.

„Asistenții medicali comunitari care ne sunt parteneri în cadrul programului reprezintă interfața cu beneficiarii Cutiei Bebelușului. Fără ei nu am reuși să ajungem la proaspeții părinți cu informațiile cele mai importante despre creșterea sănătoasă și în siguranță a bebelușilor, despre alăptare ca cea mai importantă sursă de hrană, viață și iubire pentru fiecare copil. Implicarea lor ca voluntari arată atașamentul lor pentru cauză, un angajament pe termen lung”, a declarat Sînziana Ioniță-Ciurezdirector executiv al Asociației SAMAS.

Ultima etapă a maratonului a avut loc la București, pe 7 decembrie, unde 40 de voluntari, angajați ai companiei OMV Petrom, au echipat în numai patru ore 275 de cutii ale bebelușului, cu tot ceea ce au nevoie mamele și micuții beneficiari ai programului.

Cutia Bebelușului conține 55 de produse de bază necesare nou-născutului în primul an de viață: haine, scutece, lenjerie de pat, saltea, pilotă, prosop, sistem de înfăşat, articole de îngrijire pentru mame, cosmetice şi consumabile pentru îngrijirea nou-născuților, termometru de baie, termometru digital pentru corp, pachet de scutece, foarfecă pentru copii, inclusiv jucării şi cărţi pentru copii. Odată golită de produse, cutia se transformă într-un pat ce oferă siguranţă pentru bebeluș în primele 3 luni de viaţă când riscul morţii prin sufocare este foarte ridicat.

Programul Cutia Bebelușului, implementat de Asociația SAMAS și finanțat de Fundația OMV Petrom, a fost lansat în luna septembrie a acestui an. Dedicat mamelor și bebelușilor, cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă şi de a sprijini familiile imediat după naştere, programul sprijină 1.300 de familii în perioada 2023-2024. Până acum, 879 de Cutii ale Bebelușului au ajuns deja la destinație în cadrul programului derulat de SAMAS.