S-a schimbat legislaţia, iar amenzile de circulaţie sunt mai mari anul acesta pentru conducătorii auto, pentru cei care aleg să circule cu trotineta, dar şi pentru pietoni. Costul unui punct de amendă este de 165 lei, faţă de 145 lei, cât era anul trecut, adică 5% din salariul minim brut.

Noul sistem de sancţiuni rutiere este structurat pe cinci clase, patru pentru persoane fizice şi ultima pentru persoanele juridice. Dacă în clasa întâi se pot da două-trei puncte de amendă, la clasa patru punctele de amendă pot ajunge la 20, conform Rador.

Astfel, pentru lipsa centurii de siguranţă amenda ar putea fi de maximum 495 lei, în timp ce pentru şoferii care nu respectă culoarea roşie a semaforului sancţiunea ar putea fi de maximum 825 lei şi reţinerea permisului pentru 30 de zile.

Totodată, pentru neacordarea de prioritate în trafic sau pentru comportament agresiv, amenzile încep de la 900 lei şi pot atinge suma de 1.320 lei şi suspendarea permisului 60 de zile.

De asemenea, pentru depăşirea vitezei legale cu 50 km/h sau pentru cei prinşi că au consumat alcool la volan cuantumul amenzilor se încadrează între 1.485 şi 3.300 lei şi reţinerea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.

În cazul clasei a cincea destinată persoanelor juridice sunt prevăzute între 21 şi 100 de puncte de amendă, valoarea sancţiunii ajungând la maximum 16.500 lei.