Sute de fermieri din regiunea Moldovei vor fi prezenţi vineri, la Bucureşti, pentru a participa la protestul comun al agricultorilor şi transportatorilor, a anunțat preşedintele Asociaţiei de Proprietari „Paltinul” din Botoşani.

Potrivit acestuia, la acţiunea spontană va fi o participare masivă a fermierilor, cu tractoare şi utilaje agricole, pe motiv că sunt foarte grave problemele faţă de care se protestează. Din Botoșani vor participa zeci de producători nemulțumiți de politica subvențiilor și taxelor.

„Acest protest este spontan şi este organizat de toţi cei care produc în ţara asta, de fermieri, transportatori, de oameni care au afaceri în România. Este un protest spontan la care particip şi eu, pentru că avem probleme de apărat în ţara asta. Nu este niciun cadru legislativ care să ne apere în ţara asta. Toate ne incriminează şi ne fac să nu mai putem munci în ţara românească. Vom fi câtă frunză, câtă iarbă. Din informaţiile mele, s-au pornit masiv spre Bucureşti din toată ţara. Avem probleme şi sunt foarte grave”, a afirmat Dănuţ Andruş, potrivit Agerpres.

Reprezentantul asociaţiei din Botoşani acuză faptul că fermierii români au doar obligaţii şi nu au drepturi, iar statul nu acordă niciun suport celor care lucrează pământurile.

„În domeniul agriculturii, primul lucru este lipsa unei legi de forţă majoră şi a calamităţilor. Băncile execută pe capete în urma unor ani în care noi efectiv am avut situaţii foarte grave în agricultură: secetă, influenţa războiului din Ucraina, lipsa forţei de muncă şi creşterea valorii inputurilor şi a motorinei. Toate sunt un cumul care duc la faliment. Peste 30.000 de fermieri la nivel naţional sunt în faliment. Este pusă în joc siguranţa alimentară a României”, a adăugat Dănuţ Andruş.