Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a inaugurat, la Ştefăneşti, în judeţul Botoşani, Staţiunea de cercetare şi practică studenţească „Vasile Băcăuanu”.

Potrivit unui comunicat al universităţii, lucrările de reabilitare şi modernizare a clădirii principale din cadrul Staţiunii de cercetare şi practică studenţească s-au derulat în perioada 22 noiembrie 2022 – 15 decembrie 2023. Investiția s-a ridicat la valoarea de 2.639.260 de lei, bani proveniţi din Fondul de rezervă al Ministerului Educaţiei.

La inaugurare au participat rectorul UAIC, Tudorel Toader, preşedintele Consiliului Judeţean din Botoşani, Doina Federovici, primarul din Ştefăneşti, Florin Buţura, dar şi prorectori, decani, cadre didactice şi studenţi.

„Ne bucurăm că, într-un timp relativ scurt, am reuşit să finalizăm lucrările de reabilitare şi modernizare a acestei clădiri şi că astăzi o putem inaugura. Cele zece staţiuni pe care le avem dezvoltă componenta de cercetare ştiinţifică, de practică studenţească pentru doctoranzi, cercetători, profesori. În cazul acestei staţiuni, ne-am permis să-i dăm aerul pe care acest fost conac boieresc l-a avut cândva, împrejmuit cu viţă-de-vie, cu pomi fructiferi, aşa cum îi stă bine unei staţiuni care să îmbine ştiinţa, componenta didactică şi cea socială. Avem în vedere să modernizăm şi clădirea alăturată, unde să amenajăm spaţii de cazare pentru studenţi şi cadre didactice. Această staţiune, situată într-o zonă foarte frumoasă, poate să constituie încă un nucleu de cercetare ştiinţifică pentru comunitatea noastră academică”, a afirmat Tudorel Toader, citat în comunicat.

Clădirea staţiunii, cunoscută ca fostul conac boieresc Cordescu, a aparţinut iniţial boierului Dimitrie Cordescu. După cel de-al Doilea Război Mondial, conacul a fost preluat de autorităţile comuniste, fiind transformat în CAP, destinaţie pe care şi-a păstrat-o până la Revoluţia din 1989. În anul 2007, conacul cu terenul şi clădirile adiacente au fost achiziţionate de UAIC, fiind transformate în staţiune de practică universitară.