Peste 100 de fermieri din județul Botoșani au protestat, luni, în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Stânca, solicitând restricționarea importurilor de cereale din Ucraina și revizuirea prețului polițelor de asigurare.

Principala problemă a protestatarilor o reprezintă distorsiunile de piață provocate de prețurile scăzute ale cerealelor din Ucraina, asupra cărora nu au intervenit taxele vamale. Aceștia spun să statul român a impus o taxă pentru importurile din țara vecină, însă, pentru a o evita, ucrainenii introduc mărfurile prin Republica Moldova.

Fermierii susțin că în timp ce prețurile cerealelor au scăzut, costurile au crescut și sunt mai mari decât sumele ce pot fi obținute din vânzarea produselor.

Agricultorii sunt revoltați, de asemenea, de neacordarea despăgubirilor promise de Guvern producătorilor afectați de importurile din Ucraina.

La ora scrierii acestui articol, aproximativ 50 de fermieri continuă să protesteze în apropierea PTF Stânca, deplasându-se cu tractoare, autoutilitare și autoturisme. Ca formă de solidaritate, voluntarii Asociației „Grup Civic” din Botoșani le-au împărțit fermierilor ceaiuri și cafele, pentru a face față gerului.

Fermierii susțin că nu vor renunța la acțiunea de protest până când revendicările nu le vor fi soluționate.