Localnicii din Coșula sunt terorizați de gândul că o mână criminală se află în libertate, după ce un consătean de 85 de ani a fost găsit fără suflare în propria locuință.

Moartea a venit după un alt episod violent, petrecut în luna decembrie, când bătrânul și soția acestuia, bolnavă de Alzheimer, au fost tâlhăriți de un individ necunoscut. După ce le-au furat aproape 7.000 de lei păstrați într-un cearșaf, agresorul le-a cerut să păstreze tăcerea, amenințându-i cu moartea. Însă totul a ieșit la iveală când una dintre fiicele lor le-a observat rănile și i-a dus la spital.

„Se ducea, lua pensia din sat, venea cu sacoșa cu mâncare la babă, aducea moșneagul. Dar el o mai fost bătut o dată, acum o lună și jumate, cam așa. Și i-a promis acela care l-a bătut atunci că <<dacă spui la Poliție, vin și te omor>>, și iată că s-a repetat treaba. Dar cum să nu îmi fie frică? Aseară am dat drumul la câini, am doi mari și noaptea dăm drumul. Mai știi cine îți vine în casă și îți dă în cap? Uite cum l-au omorât pe moșneag săracul. Bietul moșneag de 85 de ani. Ce a făcut moșul, ce rău a făcut moșneagul acela?”, a spus unul dintre vecinii bătrânilor.

Familia se află în stare de șoc. Una dintre fiicele celor doi soți a venit cu inima împietrită la casa părintească.

Din spusa lui sora mea, ar fi spus că un om înalt, mare, din ce au spus părinții, dar nu știu. A fost sora mea aici și l-ar fi găsit pe tata înjunghiat cu un cuțit pe la mâini. Se văicărea. I-a spus să îl ducă la spital, că se simte rău, iar acolo l-au luat la anchetă, s-a anunțat Poliția, dar în schimb nu s-a făcut nimic nici atunci. M-am simțit foarte rău când am aflat, mi-am pierdut cunoștința”, a povestit Elena Rotariu, fiica bătrânului ucis.

L-a amenințat cu moartea, că dacă se duce la Poliție și face plângere o să-l omoare. Și chiar acum s-a adeverit. Nu s-au găsit nici prima dată persoanele, acum cine știe. Aici Poliția trebuia să ia măsuri”, spune un tânăr dintre vecini.

În sat s-a răspândit vestea că Poliția caută autorii tâlhăriei comise în urmă cu o lună, așa că amenințările macabre au fost puse în aplicare. Miercuri dimineață, locuința bătrânilor a fost găsită devastată. Bărbatul zăcea fără suflare într-o baltă de sânge, în timp ce femeia abia se mai mișca din cauza loviturilor primite. Au fost chemate de urgență echipaje de poliție și ambulanță, însă pentru bătrân nu s-a mai putut face nimic.

Unul dintre vecini a rămas marcat de tragedie, mai ales că înainte de a afla veștile cumplite, a auzit strigătul disperat al femeii.

„Venind de la cotețe, în drum spre a intra în cameră, unde e dormitorul, am auzit în vale strigăt de femeie. Atât am auzit, un ecou. S-a auzit <<văleeu>>. Atât, o singură dată. Și eu vocea asta pe care am auzit-o acum două seri, am mai auzit-o acum câțiva ani când avea un scandal cu soțul și nu am dat importanță, am zis că poate mi s-a părut. Dar sunetul acela groaznic pe care l-am auzit, de femeie, mi-a pătruns toată ființa. El a fost o fire și retrasă, nu se ducea la vecini, dar asta nu este un motiv, nu era scandalagiu, nu e un motiv ca să omori un om”, a mărturisit localnicul.

Oamenii sunt îngroziți de cruzimea autorului, știind că sărmanul punea cu greu pensia deoparte. Sătenii se tem acum să nu devină, la rândul lor, victimele lăcomiei criminale. Anchetatorii încearcă să dea de urma celui care l-a ucis pe bătrân, neștiind încă dacă sunt și alte persoane implicate.

„Cu ocazia primelor examinări, s-a constatat că acesta prezenta urme vizibile de violență, respectiv urme de înțepături cu un obiect tăietor-înțepător în zona umărului stâng. În plus, și soția victimei, în vârstă de 84 de ani, prezenta urme de lovituri în zona feței. Până la momentul actual, nu există un autor cunoscut în cauză, cercetările desfășurându-se in rem cu privire la infracțiunile de omor și lovire sau alte violențe”, a declarat Valeriu Chihaia, prim-procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul din Botoșani.

Întreaga suflare din Coșula așteaptă ca polițiștii să prindă mâna criminală care a provocat atâta suferință unor oameni nevinovați.