România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de mame minore. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, numai în 2022, în România, peste 680 de fete sub 15 ani au adus pe lume un copil.

Specialiştii în sănătate şi asistenţă socială spun că de vină pentru aceste cifre sunt: lipsa educaţiei sanitare, sărăcia şi problemele familiale. Soluţii ar fi, dar deocamdată, doar pe hârtie.

În judeţul Botoşani, aproape anual, în jur de 100 de minore aduc pe lume un copil – numai în luna care a trecut s-au născut şase copii din mame minore – două dintre ele având doar 15 ani.

Deşi este în scădere la Botoşani, numărul mamelor minore e în continuare îngrijorător. 69 de fete au devenit mame, anul trecut, înainte de majorat, cu 30% mai puţine faţă de anii anteriori, unele născând al doilea copil la 16 ani. Cinci dintre mamele minore şi-au abandonat copiii în maternitate, pentru că nu au avut sprijin din partea familiei.

„Pentru foarte multe fetiţe care vin să nască, foarte multe fete, totul pare o joacă. O educaţie anterioară le-ar pregăti pentru acest lucru şi ar lua această decizie informate. Să înţeleagă importanţa unui copil. Acel copil nu este o păpuşă, nu este o jucărie. Să înţeleagă că le va schimba tot parcursul vieţii, şi al lor, şi al copilului”, a precizat medicul Carmen Zapoloteanu, şefa Secţiei de Neonatologie a Maternității din Botoșani, citată de Rador.

Patru dintre mamele care se adăpostesc, în prezent, în centrul maternal sunt minore.

Două gravide minore, două au şi un copilaş. Toate sunt cazuri sociale din diferite motive au ajuns la noi. În primul rând, lipsa sprijinului familial de a-şi creşte copilul, pentru cele care au condiţii improprii la domiciliu; familii monoparentale; conflicte în familie; comunicare insuficientă cu părinţii”, a afirmat Alina Gheorghiu, directorul centrului.

Statisticile arată că opt din 10 mame minore din România renunţă la şcoală, iar patru din 10 nu monitorizează sarcina la un medic specialist. Consecinţele sunt multiple şi afectează atât viaţa mamei, cât şi a nou-născutului.

„Mama minoră neinvestigată poate determina în timpul sarcini anumite complicaţii, care pot fi grave:o hipertensiune, o preeclampsie. O infecţie maternă poate avea repercusiuni grave, foarte grave asupra copilului”, a adăugat Alina Gheorghiu pentru sursa citată.

Anual, peste 7.000 de copii români se nasc din mame minore, aproape 1.200 dintre aceste mame fiind la a doua sau chiar la treia naştere.