În acest an sunt prevăzute 300 de vouchere pentru nevoile urgente ale victimelor unor infracţiuni, dar totalul poate fi suplimentat în funcţie de necesităţi, scrie ministrul justiţiei într-o postare pe internet.
Mecanismul a fost introdus de autorităţi pentru a oferi un sprijin imediat celor care au nevoie de cazare, hrană, transport sau medicamente.
Cuantumul ajutorului poate ajunge până la valoarea a cinci salarii minime brute, adică 16.500 de lei. Contractul cu operatorul care va emite voucherele a fost semnat în cursul acestei săptămâni.
„Mecanismul este funcţional şi aşteptăm primele solicitări aprobate de instanţă”, precizează Alina Gorghiu, potrivit Rador.
Ea aminteşte că beneficiari pot fi persoanele victime ale unor infracţiuni comise cu violenţă. Astfel, după depunerea plângerii la Poliţie, trebuie înaintată către Tribunal o solicitare de obţinere a voucherului pentru acoperirea nevoilor urgente şi un referat de estimare a cheltuielilor necesare, iar după aprobare, ajutorul trebuie acordat în cel mult 72 de ore.