Preşedinţii filialelor judeţene PNL sunt obligaţi de conducerea partidului să candideze la alegerile locale, fie pentru funcţia de preşedintele al Consiliului Judeţean, fie pentru primăria reşedinţei de judeţ. Decizia a venit la propunerea eurodeputatului Vasile Blaga, au declarat surse liberale pentru News.ro.

Organizaţia judeţeană PNL Botoșani e condusă de parlamentarul Costel Şoptică. Liberalul şi-a asumat candidatura pentru Consiliul Judeţean, deci ar respecta decizia partidului. Însă liderii PNL de la Bucureşti ar vrea să-l înlăture pe Şoptică de la şefia filialei şi să-l instaleze pe omul de afaceri Valeriu Iftime.

În replică, Şoptică i-a cerut lui Iftime să candideze mai întâi la şefia Consiliului Judeţean din partea PNL, în competiţie cu Doina Federovici (PSD), iar în cazul în care va câştiga, va primi ulterior şi funcţia de şef al organizaţiei PNL pe judeţ.

Potrivit sondajelor, Doina Federovici ar fi favorită pentru un nou mandat. În cazul în care Iftime ratează şefia Consiliului Judeţean, Costel Şoptică nu va putea fi înlăturat, miza fiind extrem de importantă: şeful organizaţiei judeţene face listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare din toamnă.

În prezent, PSD controlează atât Consiliul Judeţean, cât şi Primăria municipiului Botoşani.