Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Botoșani a aplicat, în cursul lunii ianuarie, amenzi în valoare de peste 40.000 de lei. Mai mulți angajatori au fost sancționați pentru deficiențe referitoare la securitatea în mediul de lucru, restanțe de plată a salariilor, nereguli constatate în urma unor accidente de muncă sau pentru lipsa unor documente.

Potrivit unui comunicat remis de ITM Botoșani, în domeniul relațiilor de muncă au fost efectuate 112 controale, în timpul cărora s-au descoperit 95 de abateri de la legislație, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere și s-au aplicat cinci 5 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 12.500 lei.

Cetățenii au reclamat către instituție 41 de petiții, cele mai frecvente probleme raportate vizând neplata salariilor (23), neeliberarea documentelor pentru încetarea activității (13), neefectuarea concediului de odihnă (12), munca peste program (10), munca nedeclarată (8) și neacordarea bonurilor de masă (6).

În domeniul securității și sănătății în muncă, au fost efectuate controale la un număr de 52 agenți economici, dintre care au fost sancționați 39. Patru amenzi în valoare de 28.000 de lei și 82 avertismente au fost aplicate în acest sens.

În ianuarie, opt evenimente de muncă au fost comunicate de către angajatori, printre acestea numărându-se cinci accidente soldate cu incapacitate temporară de lucru.