Mădălina Elena Tudosă, o tânără antreprenoare de doar 31 de ani din Botoșani, este de profesie inginer în industria alimentară, cu un master în controlul și expertiza produselor alimentare. De curând, aceasta a deschis o carmangerie care aduce pe mesele clienților produse 100% naturale, o selecție variată de produse de carmangerie de cea mai înaltă calitate, respectiv pui, preparate top din vită și porc, carne maturată din vită. Businessul a fost realizat prin Programul Start-up Nation, iar investiția a ajuns la suma de 70.000 de euro, astfel că unitatea beneficiază de utilaje noi, iar furnizorii de carne sunt selectați cu mare atenție.
Business din dorința de a-și aduce părinții acasă
Mădălina Elena Tudosă a absolvit la Iași Facultatea de Agricultură pe domeniul Ingineria produselor alimentare și imediat după masterul în Controlul și expertiza produselor alimentare. De curând, deține un business în județul Botoșani.
„Povestea acestui business a pornit din dorința de a-mi aduce familia acasă (ei fiind tranșatori într-un abator din străinătate). Anii treceau, eu lucram în mediul privat în industria cărnii, eram fericită, conduceam echipe care mi-au rămas la suflet, dar ceva din interiorul meu îmi spunea că trebuie să fac ceva mult mai mult. Totul a început când am înțeles că trebuie să-mi urmez instinctul și, mai exact, în urmă cu trei ani, cu pași mici și o dorință arzătoare, am început să demarez proiectul. Totul s-a putut concretiza la începutul lunii decembrie a anului 2023, când efectiv am deschis ușile businessului. Nu cred că eu am ales o astfel de afacere, ci ea cred că m-a ales pe mine, poate din aprecierea pentru tatăl meu care îmi explica, încă de când eram în facultate, care sunt piesele de tranșare, iar siguranța cu care introduceam cuțitul a venit de la sine. Țin minte și acum, în facultate, când aveam examen la carne, eu pe el în sunam noaptea ca să pot înțelege tranșarea, în condițiile în care ar fi trebuit să doarmă, pentru că lucra imediat după miezul nopții. E copleșitor!“, mărturisește tânăra antreprenoare pentru LumeaSatului.ro.
Produse sigure, fără conservanți sau potențiatori de arome
Carnea provine din fermele locale din jurul Botoșaniului, astfel încât rapiditatea livrării să nu contamineze produsul. Prin accesarea programului Start-up Nation, carmangeria se bucură de toate utilajele noi, astfel încât doar tranșatorul atinge carnea. În rest, tehnologia își face treaba. Domeniul de activitate este prelucrarea cărnii cu specialități din carne de porc, vită, pui, și preparate din carne crudă, respectiv produsele maturate de vită, T-bone, Tomahawk, Antricot maturat. Pe partea de afumături, botoșăneanca colaborează cu băcănii tradiționale din regiune, pentru că își dorește pentru clienții săi acele produse sigure, naturale, fără conservanți sau potențiatori de arome.
„Pentru mine investițiile au fost mari, am încercat să fac businessul din resursele mele, dar nu am reușit, drept dovadă nu m-am lăsat și am accesat programul Start-up Nation, cu care am reușit să pun baza a ceea ce visam, respectiv echipamente și utilaje performante, pentru că îmi doream un concept de carmangerie modern și sigur din punctul de vedere al siguranței alimentare. O investiție care a ajuns la suma de 70.000 de euro. Botoșănenii au fost foarte încântați. În fiecare săptămână îi aud mulțumindu-mi pentru că am deschis și, mai ales, îi aud zicând cât de bune au fost produsele cumpărate de ei. Îmi place să vorbesc mult cu clienții mei, mă solicită din spate să le dau un sfat pentru un anumit fel de mâncare sau pentru vreun eveniment, iar aici stă toată satisfacția și motivația mea, văzând că facem bine ceea ce facem“, mai adaugă Madălina Elena Tudosă.
Într-o lume a bărbaților…
Tânăra din Botoșani ne mai spune și cât de solicitant este acest domeniu pentru o femeie, dar și cât de provocator.
„Am câteva obiective îndrăznețe pentru anul acesta: să fac față începutului care este foarte greu (știm cu toții), să am susținerea celor din HoReCa, să intru cu produsele mele pe piața lor, să cunoască cât mai mulți botoșăneni gustul autentic al porcului pârlit tradițional, al vitei fragede și al puiului neinjectat crescut în tihnă. Oh, Doamne, este greu, dar știu că va fi și frumos. Eu mă declar norocoasă, pentru că mi-a scos Dumnezeu în cale oameni minunați. Mi-ar fi fost și mai greu, fără cei pe care eu îi consider mentorii mei, domnul Marcel Dițu și domnul Marius Sonohat, care au fost lângă mine de la început. Dumnealor sunt jucători importanți în abatorizarea cărnii și ori de câte ori mă simțeam copleșită și îi sunam, niciodată nu m-au lăsat fără vreun sfat sau fără să-mi ridice moralul, amintindu-mi că am făcut bine ce am făcut până acum. Sunt oamenii cărora eu o să le mulțumesc toată viața“.
Tânăra are o experiență de nouă ani în abatoare mari și fabrici de prelucrare a cărnii
Mădălina și-a dorit ca cunoștințele din timpul facultății și al masterului să pună amprenta pe produsele sale, să fie controlate exact așa cum prevede legislația în vigoare, având o experiență de nouă ani în abatoare mari și fabrici de prelucrare a cărnii.
„Studiile mi-au pus baza și experiența în domeniu, m-au făcut omul de astăzi. Se spune că nu există producție fără să nu întâmpini o provocare, o problemă… și așa este. Industria cărnii este o lume a bărbaților, iar eu mă simt mândră să fac parte din ea“, încheie tânăra antreprenoare din Botoșani.