Peste 130 de elevi au participat, în perioada 16-18 februarie, la cea mai amplă competiție de dezbateri din nordul Moldovei, găzduită la Colegiul Național „A.T. Laurian” din municipiul Botoșani. „Ghilolimpiada de Iarnă” a întrunit cei mai buni vorbitori instruiți în cadrul a 12 unități de învățământ din trei județe.
Competiția a aliniat 70 de elevi provenind de la școli cu tradiție în educația deliberativă, printre care instituția organizatoare, Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoșani, Colegiul Național „Petru Rareș” și Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava, Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” și Liceul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Echipa câștigătoare a fost alcătuită din Ioana Covaliu, Ana Spirescu și Elisa Lupchian, elevi ai CNPR Suceava.
„Ghilolimpiada de Iarnă a fost una din cele mai frumoase experiențe pe care le-am avut în ultimii 3 ani de când fac dezbateri. Am lucrat alături de niște oameni incredibili, fără de care nu ar fi fost posibilă această competiție. Mă bucur că dezbaterile încă sunt practicate la o scara așa de mare, mai ales in regiunea noastră, și ca am reușit sa le ofer aceasta oportunitate de a se dezvolta atât de multor elevi. Mai presus de tot, mulțumesc Clubului „Ghilotina” și mentorilor care m-au ajutat încă din primul an de liceu, pentru că mi-au dat curajul să aspir la mai mult și să am încredere să fac ceea ce nu credeam că voi putea sa fac vreodată”, a spus Ariana Maria Ciobanu, unul dintre organizatorii competiției.
Eleva Colegiului „Laurian” a subliniat că laurii pentru desfășurarea evenimentului se cuvin tuturor profesorilor, coordonatorilor, echipei de organizare, voluntarilor și sponsorilor angrenați în proiect, care susțin și promovează educația deliberativă în școli.
„Competițiile de dezbateri oferă elevilor o platformă unică pentru dezvoltarea abilităților de comunicare și exprimare. Prin participarea la astfel de evenimente, ei își îmbunătățesc capacitățile de argumentare, învățând să-și susțină ideile în mod coerent și convingător. Această competență nu numai că le va fi utilă în context academic, ci și în viața de zi cu zi și în carierele lor viitoare. Organizarea unor competiții de dezbateri interjudețene în Colegiul „A.T. Laurian”, continuând tradiția, reprezintă o investiție valoroasă în educație și dezvoltare personală. Îi felicit pe toți cei care au organizat-o, elevi și profesori, care vor beneficia, ca și până acum, de tot sprijinul echipei noastre manageriale”, a afirmat profesorul Ioan Onofrei, directorul Colegiului „Laurian”.