Autoritățile din România au stabilit care este noua regulă de circulație în sensul giratoriu, iar această schimbare face ca o singură bandă să aibă întotdeauna prioritate.
În România se amenajează tot mai multe sensuri giratorii. Acestea sunt amplasate atât în interiorul localităților, cât și pe drumurile județene, naționale sau chiar pe autostrăzi.
Rolul unui sens giratoriu este de a fluidiza circulația într-o intersecție și a preveni formarea de ambuteiaje.
O nouă regulă de circulație în sensul giratoriu
În prezent există sensuri giratorii cu 2, 3, chiar 4 benzi de circulație. Aceste benzi, chiar dacă sunt circulare, îi obligă pe șoferi să respecte aceeași regulă ca în cazul celor de pe drumurile drepte.
Adică, să semnalizeze când trec de pe o banda pe alta și să se încadreze doar după ce acordă prioritate celor aflați pe acea bandă.
Și chiar dacă regula generală a sensului giratoriu s-a menținut, iar cei aflați în interiorul acestuia au prioritate, se aplică acum și alte reguli, informează ProMotor.ro.
Astfel, cei aflați în zona centrală a giratoriului, deci pe banda cea mai apropiată de mijlocul acestuia, trebuie să semnalizeze și să acorde prioritate celor care se află pe banda din dreapta lor, când vor să iasă din sensul giratoriu.
Cine are prioritate în sensul giratoriu, conform Codului Rutier actualizat
Codul Rutier actualizat a fost modificat în 2023 și stabilește cine are prioritate în sensul giratoriu.
„În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, se stabilește prin Art 107, pct. 1.1, din legea 195/2002.
Practic, atunci când ne aflăm într-un sens giratoriu pe banda 2 și vrem să ieșim, dăm semnal dreapta. Și doar după ce ne asigurăm că nu circulă altă mașină pe banda 1 putem părăsim giratoriul.
Singura bandă care are întotdeauna prioritate
Modificarea recentă adusă în Codul Rutier privind circulația în sensul giratoriu face ca o singură bandă să aibă întotdeauna prioritate.
Mai exact, odată ce un vehicul a pătruns în sensul giratoriu, doar dacă se află pe banda 1 se poate deplasa fără a acorda prioritate altor vehicule.
„Cel mai bine e să te încadrezi pe banda 1 când circuli în sensul giratoriu. Astfel, poți părăsi mai ușor intersecția, indiferent că vrei să o faci pe la prima ieșire sau pe la a patra. Cei care circulă pe banda 2, de exemplu, trebuie să acorde prioritate celor de pe banda 1. Iar cei de pe banda 3 celor de pe benzile 1 și 2. Oricum, ca regulă generală, toți șoferii ar trebui să se asigure, indiferent că au prioritate sau nu, pentru că doar așa poți preveni un accident. Chiar și cei de pe banda 1 ar trebui să fie atenți la intențiile celor de pe banda 2, de exemplu, care poate nu știu că trebuie să le acorde prioritate”, este sfatul dat de instructorul auto Marian Croitoru, care este și profesor de legislație rutieră.