Veste bună pentru șoferi. Polițiștii rutieri ar putea fi obligați să reducă viteza indicată de radar cu 10 km/h, până la viteze de 100 km/h inclusiv, respectiv cu 10%, la viteze de peste 100 km/h, conform unui amendament adus legislației, transmite Profit.ro.

Autorii inițiativei arată că, în prezent, legislația privind măsurarea vitezei cu radarul nu conferă claritatea și precizia necesare elaborării și aplicării normelor juridice.

„Acest fapt a condus atât la încărcarea la un nivel fără precedent a instanțelor de judecată cu soluționarea contestațiilor conducătorilor auto sancționați contravențional pentru depășirea vitezei, cât li la o practică judiciară diferită. Practica judiciară este diferită în sensul în care, prin hotărârile pronunțate, unele instanțe de judecată au recunoscut existența marjelor de eroare ale cinemometrelor, iar altele nu au recunoscut existența acestora, ceea ce a condus în mod evident la discriminarea conducătorilor auto mai sus menționați”, arată autorii amendamentului în expunerea de motive.

Astfel, amendamentul stabilește prin lege cele două marje de eroare, pentru a nu lăsa loc interpretărilor. În cazul constatării contravențiilor prin folosirea unor mijloace tehnice certificate sau verificate metrologic, agentul constatator va aplica în favoarea contravenientului următoarele marje de eroare pentru toate aparatele de măsurare a vitezei:

  1. până la 100 km/h inclusiv – 10 km/h;
  2. peste 100 km/h – 10% din viteza măsurată.

Potrivit inițiatorilor, amendamentul ia în considerare marjele de eroare din legislația altor state europene. Pentru a intra în vigoare, modificarea trebuie adoptată de Parlament și promulgată de șeful statului.