Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Botoşani se confruntă cu o criză de medici radiologi. Cea mai mare unitate medicală din judeţ este deservită de doar doi specialişti, într-un domeniu esenţial pentru diagnosticarea şi monitorizarea mai multor boli. Din acest motiv, conducea spitalului ia în calcul interpretarea investigaţiilor prin corespondenţă.

Lipsa specialiştilor este o problemă serioasă cu care se confruntă sistemul medical în ultimii ani. Mulţi medici se pensionează, iar tinerii nu vor să profeseze în judeţele mici. Din acest motiv, laboratorul de radiologie-imagistică medicală a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati din Botoşani va rămâne în curând cu doi medici.

Este o specialitate cu adresabilitate mare, având în vedere că actul medical acum se bazează foarte mult pe imagistică. Dacă în anii 2000 trebuiau nu ştiu câte aprobări să facă un pacient CT, acum e o investigaţie oarecum de rutină la pacienţii care se adresează în urgenţă sau în ambulatoriu. Nu mai vorbim de ecografii, de radiografii şi rezonanţă magnetică”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, managerul SJU, citată de Rador.

Laboratorul de radiologie deserveşte toate secţiile exterioare ale Spitalului Judeţean, dar şi Unitatea de Primiri Urgenţe, inclusiv ambulatoriul de specialitate.

Avem medici care ne sprijină în activitatea de gardă, avem medici rezidenţi, am reuşit să facem contracte cu ei să ne poată ajuta pe activitatea online de interpretare a computer tomografului sau a investigaţiilor imagistice care pot fi folosite prin varianta online; dar ecografiile nu se pot face în varianta online, deci trebuie făcute fizic”, precizează Ramona Guraliuc, medic şef UPU-SMURD.

Cea mai mare unitate sanitară din judeţul Botoşani are nevoie de peste 800 de cadre şi auxiliare pentru a putea desfăşura un act medical calitativ.