În perioada 19 februarie-1 martie 2024, un grup format din 23 de elevi și 3 profesori ai Colegiului Economic „Octav Onicescu” au luat parte la o mobilitate educațională în Salonic, Grecia, datorită acreditării ERASMUS+ valabilă pentru perioada 2023-2027.

Elevii, alături de profesorii lor specializați în economie – prof. Lupu Gina, prof. Botez Ionela și prof. Nemțoiu Georgeta – au participat la stagii de formare profesională de două săptămâni în domeniile Economic, Comerț și Alimentație publică, colaborând cu diverse agenții economice locale.

Această mobilitate, efectuată în proiectul ERASMUS+ cu numărul de referință 2023-1-RO01-KA121-VET-000135297, a avut ca scop principal dezvoltarea competențelor profesionale, abilităților și cunoștințelor specifice domeniului de studiu, contribuind totodată la dobândirea de competențe transversale esențiale pentru integrarea pe piața muncii. Programul a inclus și participanți din medii sociale defavorizate, oferindu-le oportunități egale de dezvoltare personală și profesională.

În aceeași perioadă, patru profesori au avut ocazia să participe la activități de job-shadowing pentru o săptămână (19-23 februarie 2024), inițiativă care a permis stabilirea unor parteneriate strânse și schimbul de informații valoroase despre evoluțiile recente în materie de competențe profesionale, facilitând astfel excelența în educație și inovarea didactică.

Pe lângă aspectul educațional, programul a inclus și activități culturale care le-au permis participanților să exploreze istoria și cultura Greciei, în special a orașului Salonic, vizitând obiective turistice de renume precum Turnul Alb Venetian, Rotonda și Arcul lui Galeriu, Turnul Trigoniou, Biserica și Cripta Sf. Dimitrie, Baile Termale Pozar și altele.

Organizația Educațională Ipodomi, reprezentată de doamna Eleni-Ioanna Sinani și d-na Ioana Mircea, a fost gazda acestui proiect, contribuind la succesul implementării activităților practice ale elevilor, mobilității cadrelor didactice și desfășurării activităților culturale.

Această experiență reprezintă doar una dintre numeroasele mobilități care se vor organiza sub egida Erasmus + în anii următori, aducând o valoare adăugată semnificativă procesului educațional și sprijinind succesul socio-profesional al elevilor Colegiului Economic „Octav Onicescu” din Botoșani.