Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Botoşani, medicul Monica Delia Adăscăliţei, a fost plasată, miercuri, în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile, fiind cercetată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Tribunalul din Suceava a emis mandat de arestare la domiciliu a Monicăi Adăscăliţei, respingând propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a acesteia.

Respinge, ca neîntemeiată, propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava privind arestarea preventivă a inculpatei Adăscăliţei Monica-Delia. În temeiul art. 227 alin. 2 raportat la art. 202 alin. 4 litera d, art. 218 Cod procedură penală, cu referire la art. 221 alin. 1, 223 alin.2 şi art. 222 Cod procedură penala, dispune luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpata Adăscăliţei Monica-Delia, cercetată pentru săvârşirea a 2 infracţiuni de luare de mită prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi 1 infracţiune de trafic de influenţă prev. de art. 291 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 20.03.2024 până la data de 18.04.2024, inclusiv. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatei reţinute Adăscăliţei Monica-Delia”, se arată în decizia instanței.

Șefa Spitalului „Mavromati” este acuzată că ar fi primit, direct sau prin intermediari, de la trei persoane sume de bani cuprinse între 5.000 lei – 10.000 lei, potrivit anchetatorilor.

„În lunile octombrie şi decembrie 2023, inculpata Adăscăliţei Monica-Delia, în calitatea menţionată mai sus, ar fi primit direct sau prin intermediari, de la trei persoane (din care doi subalterni) sume de bani, cuprinse între 5.000 lei – 10.000 lei, pentru a aproba angajarea unei persoane în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă ‘Mavromati’ Botoşani pe un post de medic cu competenţe limitate, a aproba transferul unei persoane din cadrul unei unităţi medicale din oraşul Săveni la Spitalul Judeţean de Urgenţă ‘Mavromati’ Botoşani, a-şi exercita o presupusă influenţă pe care ar fi pretins că o are asupra subordonaţilor săi şi pe care ar fi promis că-i va determina să încheie cu o persoană un contract de prestări servicii medicale. Influenţa s-ar fi dovedit una reală, persoana respectivă începându-şi activitatea la începutul lunii noiembrie 2023, în baza unui contract de prestări servicii, încheiat pe o perioadă determinată”, se arată în comunicatul DNA.