Noi investiţii, în valoare de 68,2 milioane lei, au fost aprobate joi de Executiv, în vederea combaterii fenomenelor meteorologice periculoase, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Printre proiectele vizate se numără și Grupul de combatere a căderilor antigrindină Suceava-Botoşani.
„În şedinţa de Guvern din 21 martie 2024, au fost aprobate obiectivele celei de-a XXIV-a etape anuale de implementare a programului de realizare a Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor pe perioada 2010-2024, precum şi fondurile necesare pentru realizarea lor. Fondurile alocate pentru realizarea acestei etape sunt în valoare totală de 68,2 milioane lei (23,7 milioane lei credite bugetare şi 44,5 milioane lei credite de angajament)”, se arată într-un comunicat al MADR.
În cadrul acestei etape, pentru dezvoltarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP) vor fi realizate investiţii la nivelul tuturor regiunilor, în scopul extinderii sistemului şi al creşterii capacităţii de combatere a căderilor de grindină a celor trei centre zonale de coordonare – din Muntenia, Moldova şi Transilvania. De asemenea, vor fi dezvoltate noi tehnologii de intervenţii active în atmosferă, atât pentru combaterea căderilor de grindină, cât şi pentru creşterea de precipitaţii.
Fondurile alocate prin etapa de anul acesta vor finanţa realizarea de studii, proiecte tehnice, execuţie de lucrări, achiziţie de echipamente şi dotări pentru înfiinţarea de noi Grupuri de Combatere a căderilor de grindină în zonele Suceava-Botoşani, Matca, Dâmboviţa-Argeş şi Dăbuleni.
Totodată, anul acesta vor fi continuate activităţile de dezvoltare tehnologică prin proiecte experimentale pentru creşterea şi uniformizarea precipitaţiilor, precum şi pentru utilizarea de noi mijloace tehnice, respectiv generatoare terestre, pentru combaterea fenomenelor meteorologice periculoase, se mai spune în comunicat.
Activităţile de cercetare ştiinţifică în domeniul tehnologiilor de intervenţii active în atmosferă vor include şi elaborarea unui studiu de impact privind efectul influenţei activităţilor de combatere a grindinei asupra parametrilor meteo locali.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, dezvoltă capacităţi extinse şi diversificate privind tehnologia de intervenţii active în atmosferă, pentru a diminua vulnerabilităţile producţiei agricole şi ale comunităţilor rurale faţă de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice, în special căderi de grindină şi secetă.
Implementarea SNACP este o măsură de susţinere a producţiei agricole, precum şi de reducere a vulnerabilităţilor agriculturii meteo-dependente. Investiţiile în creşterea rezilienţei sectorului alimentar şi în utilizarea responsabilă şi eficientă a apei, energiei şi resurselor publice vor contribui la creşterea suprafeţelor productive protejate faţă de hazardurile vremii.
Sistemul Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor funcţionează fără întrerupere din anul 2005. De la an la an, prin extinderea sistemului, au sporit capacităţile operaţionale de protecţie a culturilor agricole, a bunurilor publice şi private, a infrastructurii edilitare şi a comunităţilor rurale, faţă de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice.
Protecţia împotriva grindinei, activă în prezent în bazinele viticole, pomicole, legumicole şi cerealiere din Muntenia, Moldova, Oltenia, Banat şi centrul Transilvaniei, este în curs de extindere în toate regiunile ţării, pentru a răspunde atât nevoilor prezente, cât mai ales provocărilor viitoare produse de schimbările climatice şi de perturbările în comerţul mondial cu alimente.