Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani are un nou manager interimar. Conducerea Consiliului Judeţean l-a numit în această funcţie pentru 90 de zile pe Corneliu Mihai.

El a demisionat din funcţia de director al unităţii de asistenţă medico-socială „Doctor Elena Popovici” din Flămânzi, pe care a ocupat-o prin concurs din luna septembrie.

Unitatea medicală din Botoşani avea nevoie de o nouă conducere, pentru că de miercuri managerul interimar Monica Adăscăliţei este în arest la domiciliu într-un dosar de corupţie.

Este a patra schimbare de conducere în zece luni

Seria nefastă pentru Spitalul Județean din Botoșani a început în iunie 2023. Directorul de atunci al unității sanitare, Doina Caba, economist de profesie, își dădea demisia, după protestul spontan a peste 300 de angajați ai spitalului, generat de decizia conducerii de a diminua temporar sporurile. Medicii și asistenții au cerut demisia directorului de la acea vreme acuzându-l de management defectuos.

În locul Doinei Caba, șefii de la Consiliul Județean Botoșani l-au numit director al spitalului pe Angel Călin, un economist care nu a mai avut tangență cu domeniul sanitar. Este, însă, membru PSD, fost viceprimar al orașului Săveni, director adjunct la AJOFM, dar și secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, desființat între timp, potrivit Adevărul.ro.

Angel Călin a rezistat mai puțin de trei luni la conducerea spitalului. În timpul mandatului său, Spitalul Județean din Botoșani a ajuns în mijlocul unui scandal național. Alexandra Ivanov, o tânără de 25 de ani, mamă a trei copii și însărcinată cu al patrulea, a murit în chinuri la Maternitatea Botoșani. Medicul de gardă nu ar fi intervenit pentru evacuarea fătului mort, iar tânăra a decedat. Au urmat anchete penale, dar și administrative, iar Angel Călin a fost demis.

Mandat întrerupt de o anchetă DNA

În locul lui Angel Călin, manager al spitalului a fost numită Monica Adăscăliței, un medic urgentist cu mare experiență. De altfel, Adăscăliței a fost și director al DSP Botoșani, în timpul pandemiei. Numirea medicului botoșănean ca director părea să fi adus liniștea la Spitalul „Mavromati”.

Medicii se declarau mulțumiți, se accelerase dotarea cu aparatură modernă a spitalului, la fel și derularea unor investiții masive cu fonduri europene. În plus, se făcea eforturi pentru aducerea de personal pe zonele cu deficiențe.

Liniștea a fost însă spulberată de un nou scandal care a zguduit spitalul din Botoșani. În luna decembrie, 11 angajați, printre care și fostul manager Doina Caba, au fost ridicați de DNA și duși la audieri. Ulterior, au fost reținuți și acuzați de trafic de influență și luare de mită.

Pe scurt, medici, asistenți, personal administrativ, făceau parte dintr-o adevărată caracatiță a angajărilor cu concursuri trucate, pe șpagă. Inițial, noul manager, Monica Adăscăliței, părea să nu aibă nicio legătură, numai că, după trei luni de la primele descinderi și la aproximativ șapte luni de la începerea mandatului său, și doctorița manager de spital a fost luată în vizor de procurorii anticorupție.

Marți, 19 martie, Monica Adăscăliței a fost dusă la audieri, iar în seara aceleiași zile a fost reținută pentru 24 de ore. Miercuri, instanța de judecată a dispus arestul la domiciliu pentru 30 de zile. Adăscăliței este acuzată de trafic de influență și luare de mită, pentru transferul unui angajat, dar și pentru angajarea unui medic.

Momentan, Spitalul „Mavromati” a rămas fără director, urmând ca șefii de la Consiliul Județean Botoșani să ia măsuri în acest sens