Spitalul Judeţean „Mavromati” din Botoşani este în blocaj administrativ. Managerul interimar Monica Adăscăliţei este în arest la domiciliu într-un dosar de corupţie şi nu are cine să semneze documentele unităţii medicale.

Medicii de la Spitalul „Mavromati” au mai fost acuzaţi de corupţie anul trecut. Fostul manager al unităţii şi alţi nouă angajaţi, unii dintre ei cu funcţii de conducere, au ajuns în arest într-un dosar privind fraudarea unor concursuri de angajare.

Potrivit anchetatorilor, în lunile octombrie şi decembrie 2023, managerul Monica Adăscăliţei ar fi primit, direct sau prin intermediari, de la trei persoane, dintre care doi subalterni, sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei, pentru a aproba angajarea unei persoane din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” pe un post de medic cu competenţe limitate, pentru a aproba transferul unei persoane din cadrul unei unităţi medicale din oraşul Săveni la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Botoşani şi pentru a-şi exercita o presupusă influenţă pe care ar fi pretins că o are asupra subordonaţilor săi şi pe care ar fi promis că îi va determina să încheie cu o persoană un contract de prestări servicii medicale.

Procurorii spun că influenţa s-ar fi dovedit una reală, persoana respectivă începându-şi activitatea la începutul lunii noiembrie 2023, în baza unui contract de prestări servicii încheiat pe o perioadă determinată.

Acesta este al doilea manager al unităţii medicale reţinut de procurorii DNA după ce, în decembrie 2023, Doina Caba şi alţi nouă angajaţi ai spitalului, unii cu funcţii de conducere, au ajuns în arest într-un dosar privind fraudarea unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante în perioada 2018-2023.