Astăzi este Buna Vestire, una dintre cele patru mari sărbători închinate Maicii Domnului, în cursul anului bisericesc.

De Bunavestire, creştinii prăznuiesc momentul în care Arhanghelul Gavriil îi vesteşte Sfintei Fecioare Maria că îl va naşte pe Mântuitorul Iisus Hristos.

Cei care ţin Postul Mare au dezlegare la Peşte, ulei si vin.

Se spune că aşa cum este vremea în ziua de Buna Vestire, aşa va fi şi de Paşte.

Buna Vestire – tradiţii şi superstiţii de Ziua Cucului

În tradiția populară cucul este vestitorul de lucruri importante din viața de zi cu zi a omului.

Potrivit tradiției, dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, era semn rău: „Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!”. Flăcăii și fetele îl întrebau pe cuc când se vor căsători: „Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pan m-oi însura (mărită)?”

Dacă se întâmplă că după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântecul său echivala cu un an de aşteptare. Dacă el tăcea, tăcerea sa era semn că avem de-a face cu o căsătorie grabnică. De asemenea, craca pe care a cântat cucul de ziua sa, era tăiată și pusă în scăldătoarea fețelor, în speranța că flăcăii nu le vor ocoli.

Conform unei superstiții de Buna Vestire este bine să se pună în pragul casei sare și pâine pentru hrană îngerilor.

După cum spune și numele sărbătorii, această zi aduce mereu creștinilor o veste minunată.

În această zi oamenii nu trebuie să se certe deoarece este mare păcat. Persoanele care se ceartă în ziua de Bună Vestire vor avea necaz tot anul potrivit Rador.

În regiunea Bucovinei, de Bună Vestire nu se pun ouă la cloșcă deoarece se crede ca puii ar putea ieși cu două capete și patru picioare.

O lege nescrisă din străbuni spune că, de Buna Vestire, nu avem voie să ieșim din casă flămânzi.

În această zi e obligatoriu să se mănânce bine, să nu se simtă deloc senzația de foame și să nu se iasă din casă cu stomacul gol.