O școală veche și degradată din județul Botoșani s-a transformat într-o adevărată oază de veselie, după ce Asociația BookLand a mobilizat întreaga comunitate pentru renovarea clădirii. Zeci de generații care au învățat în frig și condiții insalubre se bucură acum pentru copiii lor, care merg cu plăcere într-un spațiu educațional modern și primitor. Nu este povestea unei investiții obișnuite, ci a unui efort colectiv pentru ca elevii din ruralul profund să poată visa înalt.

Școala din comuna Sulița, județul Botoșani, a fost construită în 1973, iar din acel moment nu s-a mai bucurat de vreo investiție serioasă. Clădirea nu avea apă curentă, sistem de încălzire centralizat, grupuri sanitare sau laboratoare. Anii au trecut și problemele s-au înmulțit: au apărut găuri în acoperiș, șarpanta s-a degradat, podelele s-au uscat ca chibriturile. Foști elevi care au devenit între timp părinți își amintesc cu stânjeneală acele vremuri.

Am fost eleva acestei școli când se făcea încălzirea prin sobe, cu lemn de foc, cărbune chiar am prins. Apa curentă nu exista, exista un năvoar pe hol din care toată lumea chiar și consuma apa respectivă. Era mai mult decât necesar în acest an, suntem totuși avansați, e necesară o apă curentă, o încălzire centralizată. E o modificare radicală”, povestește mama unei eleve din școală.

Unii dintre absolvenții veterani s-au întors la școală ca profesori. Marius Zamfirescu a predat 20 de ani la clasele primare și în tot acest timp a înțeles pe propria piele lipsurile din unitate. Așa că a așteptat renovarea ca pe o minune.

Școala a evoluat foarte mult, exact cum spunea și copilul meu, de la lipsa de culoare, la formele care… școala nu era acoperită, era în genul comunist între ghilimele”, își amintește Marius Zamfirescu.

Procesul de modernizare s-a produs în 2023 și a venit ca un cadou pentru școala care a împlinit atunci jumătate de secol. Amintirile de dinaintea renovării nu sunt frumoase.

Înainte nici baie nu era, erau afară, foarte dărăpănate. Încălzirea nu mergea foarte bine, nu erau niște condiții foarte bune”, spune o elevă din clasa a III-a.

Front comun pentru viitorul copiilor

Cu alte cuvinte, școala era un chin pentru copii, nicidecum un spațiu adecvat pentru joacă și învățare. Totul s-a schimbat însă când unul dintre cadrele didactice a dat peste un anunț pe internet. Asociația BookLand căuta unități de învățământ care aveau nevoie urgentă de reparații și dotări. Din acel moment, povestea școlii din Sulița s-a schimbat.

Ideea a fost a unei doamne profesor de limba română, Cătălina Gavril, care a aflat de Asociația BookLand de pe Facebook și m-a întrebat într-o bună zi dacă putem aplica acest proiect. La noi era o nevoie acută de renovare și imediat ce județul Botoșani a fost pe lista celor unde BookLand voiau să se implice am pregătit materialele împreună cu Cătălina și le-am încărcat pe platforma BookLand. La momentul respectiv nu ne-am închipuit și nu ne-am așteptat la o colaborare atât de vastă, de frumoasă, de productivă, pentru că ceea ce a realizat aici a presupus efort foarte mare. Dacă ar fi ca la un moment să ne mai bată la ușă un astfel de proiect, l-am accepta cu mare drag și pentru celelalte școli din comuna noastră”, subliniază profesorul Livia Colac, directorul unității de învățământ, într-un interviu acordat PrimaTV.

Lucrările de renovare au necesitat mulți bani, răbdare, înțelegere și muncă în echipă. Copiii au învățat o perioadă în schimburi, s-au mutat dintr-o clasă în alta, iar părinții și cadrele didactice și-au modificat programul de nenumărate ori. Dar au reușit împreună. Din primăvara până în toamna noului an școlar, proiectul Asociației BookLand a redat comunității o școală nouă, complet reinventată.

Valoarea totală a investiției pentru renovarea acestei școli este de 350.000 de euro, din care sponsorizările atrase de Asociația BookLand au însumat 230.000, iar contribuția Primăriei a fost în valoare de 120.000.

Nu v-aș putea reda bucuria și plăcerea cu care se manifestau copiii și părinții lor în prima zi de școală. Pe lângă toate aceste lucruri, am beneficiat și de un laborator de informatică, dotat cu ajutorul celor de la Vodafone. Am reușit să eliminăm un pic din abandon, în ultima perioadă, am reușit să eliminăm aproape în totalitate absenteismul. Mă gândesc că lucrurile acestea se datorează și faptului că la final de proiect am demarat actul învățării într-o clădire în care te simți bine din momentul în care intri până când ieși”, spune directorul Livia Colac.

Asta spun și profesorii. Renovarea a îmbunătățit nu doar infrastructura, ci și percepția celor care trec pragul școlii.

Niciodată unitatea nu a arătat atât de bine, deoarece cu această nouă schimbare se simte acea căldură, acea luminozitate care este propice atât învățării elevilor, cât și cadrelor didactice. Noi suntem cadre didactice care lucrăm în primul rând cu sufletul și apoi cu mintea și are un impact pozitiv”, arată Valencia Lăbușcă, profesor de biologie de peste două decenii în școală.

În momentul în care am venit la această școală, clar, nu arăta așa. Diferența este majoră, datorită acestui proiect. Ne bucurăm de o școală modernă, dotată cu tot ceea ce este necesar în așa fel încât copiii și noi să ne desfășurăm activitatea în condiții bune. Eu consider că și dacă suntem în mediul rural, chiar ne bucurăm de o școală extrem de frumoasă”, relatează Florica Breșug, profesor de istorie.

Elevii vor să se întoarcă la școală. Ca profesori

Transformarea clădirii se vede cel mai limpede prin ochii copiilor aflați la început de drum. Cu o sinceritate debordantă, preșcolarii povestesc cum au găsit o oază de veselie în locul pereților cenușii.

Școala înainte era foarte simplă, nu era foarte colorată și acum îmi place foarte mult cum e. Când am aflat că va fi renovată, am fost foarte fericită, pentru că am vrut să fie mai colorată, și acum e mult mai veselă, și îmi place mai mult, și vin cu mare drag la școală”, exclamă o elevă în clasa a IV-a.

Era ceva nou, nu era ceva ce puteai să știi. Adică eu nu am știut că o să fie culori aici sau așa. Deci m-am uimit prima oară când am intrat în școală, când s-a renovat”, spune un băiețel din aceeași clasă.

Noua imagine a școlii insuflă micilor exploratori un sentiment de încredere și optimism, dar și dorința de a deveni – ei înșiși – o versiune mai bună.

Vreau să fiu o învățătoare sau o educatoare, îmi plac copiii. Vreau să văd cum va fi în următorii ani. Dacă acum este atât de frumoasă, în următorii ani cred că va fi și mai frumoasă”, susține ferm o altă elevă.

Cu început dramatic, dar cu final fericit. Asta este povestea școlii din Sulița, pe care oamenii cu inimă mare și voință de fier au scris-o împreună ca exemplu pentru generațiile viitoare.