Organizația Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) din Botoșani critică decizia Coaliției de guvernare de a susține candidați comuni pentru alegerile locale și europarlamentare din iunie 2024. Alianța dintre Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) este „o strategie de menținere a controlului asupra resurselor și instituțiilor publice”, acuză reprezentanții AUR.

Un atac virulent la adresa celor două partide coalizate a fost lansat de către deputatul AUR Radu Grădinariu, care a comparat democrația din România cu cea din Rusia.

Aceste comasări ale alegerilor nu sunt decât o mare lovitură de stat. Nu e nicio diferență între modul cum au decurs alegerile în Rusia cu ceea ce urmează să se întâmple la noi. Mai rămâne să vedem și la noi, în cabinele de vot, soldați cu pușca în mână să se asigure cu cine votăm. E clar că nu mai există democrație. AUR a sesizat atât Avocatul Poporului, cât și CCR, dar nicio reacție. Dacă nu revin lucrurile la normal, AUR va boicota alegerile. Vom face tot posibilul ca aceste alegeri să nu fie fraudate. În acest sens, AUR a lansat un dialog cu toate forțele politice, indiferent de ideologie, pentru a găsi cea mai bună soluție pentru a duce o luptă comună împotriva PCR, adică a Partidului Comasat Român”, a afirmat Radu Grădinariu, într-o conferință de presă.

În completare, liderul organizației AUR din municipiul Botoșani, Cătălin Silegeanu, a subliniat că „spectacolul discordiei între PSD și PNL nu este decât o farsă menită să ne distragă atenția de la adevărata lor intenție: menținerea relației care le-a permis să împartă și să gestioneze puterea după bunul plac, în detrimentul cetățeanului”.

Asistăm la o coagulare a puterii care nu ține cont de dreapta sau de stânga, de conservatorism sau progresism, ci doar de interesele înguste ale unei elite politice interesate de perpetuarea controlului asupra resurselor și instituțiilor statului. Anunțurile recente despre candidaturi comune în diverse localități și la nivelul Capitalei nu fac decât să confirme acest adevăr neplăcut: nu există o adevărată competiție, ci o împărțire strategică a teritoriului, pentru a asigura dominația lor.

Conflictul mimat între PSD și PNL, în special în Botoșani, nu este decât o stratagemă de a păstra aparențele unei democrații pluripartide, în timp ce în spatele scenei, liderii celor două formațiuni își strâng mâinile în negocieri ferite de ochii lumii. Aceste manevre, care au loc de zeci de ani, nu au alt scop decât să îi mențină pe acești lideri în poziții de putere, ignorând voința și nevoile reale ale cetățenilor”, a transmis Cătălin Silegeanu, candidatul AUR la funcția de primar al municipiului Botoșani.