Un bărbat din Săveni a descoperit un element de muniție, sâmbătă dimineață, în timp ce efectua lucrări agricole în gospodărie. El a cerut ajutorul autorităților.

La caz s-au deplasat pirotehnicienii din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) din Botoșani.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că este vorba despre o bombă de aruncător de 60 mm. Aceasta a fost ridicată, transportată și depozitată în siguranță, în poligonul militar de la Copălău, urmând să fie distrusă”, au precizat oficialii IJSU.

Reprezentanții instituției au subliniat că oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.

În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, indiferent dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente. Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii”, a transmis IJSU Botoșani.